13-05-2021

Ανοίγει η ατζέντα του νέου συστήματος στις Πανελλήνιες – Οι αλλαγές σε Β’ και Γ’ Λυκείου

  • To νέο εξεταστικό σύστημα θα εφαρμοσθεί το 2020
  • H Β’ Λυκείου αλλάζει ριζικά σε πρόγραμμα σπουδών
  • Θα γίνει η τάξη κατά την οποία ολοκληρώνονται οι εγκύκλιες γνώσεις
  • Η Γ’ Λυκείου θα οδηγεί στις απολυτήριες εξετάσεις

Μεγάλες θα είναι οι αλλαγές που θα έρθουν με το νέο εξεταστικό σύστημα των Πανελληνίων, το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου θα εφαρμοσθεί το 2020.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η Β’ Λυκείου αλλάζει ριζικά σε πρόγραμμα σπουδών και πιθανώς σε κάποια σχολικά συγγράμματα.

Τι αλλάζει σε Β΄και Γ΄Λυκείου

Ο κ. Γαβρόγλου μάλιστα ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η Β’ και η Γ’ Λυκείου αλλάζουν θεαματικά τα επόμενα χρόνια, με την τελευταία τάξη να απομακρύνεται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λυκείου και να συνδέεται περισσότερο με την εισαγωγή στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Έτσι η Β’ Λυκείου θα γίνει τάξη κατά την οποία ολοκληρώνονται οι εγκύκλιες γνώσεις και θα διδάσκονται λιγότερα μαθήματα αλλά σε μεγαλύτερο βάθος.

Η Γ’ Λυκείου θα οδηγεί στις απολυτήριες εξετάσεις (πιθανότατα κεντρικές, με κοινά θέματα πανελλαδικά) σε τέσσερα μαθήματα: Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία και Φυσικές Επιστήμες. Η Γλώσσα θα διδάσκεται και θα εξετάζεται μαζί με την Λογοτεχνία ενώ για τις Φυσικές Επιστήμες σε εξέλιξη βρίσκεται η αντιπαράθεση για τη διδακτική ισορροπία και τις ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.

Θα μετράει και το απολυτήριο

Όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν από πηγές του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο βαθμός του απολυτηρίου θα μετράει για την επιλογή των υποψηφίων έως 20% και των εξετάσεων στα μαθήματα εμβάθυνσης έως 80%.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ