15-04-2021

Προθεσμία να απολογηθεί την Τετάρτη πήρε το πλήρωμα του σκάφους που μετέφερε 1,3 τόνους «σοκολάτας»

Στην Εισαγγελία Πειραιά οδηγήθηκε σήμερα, Δευτέρα το πλήρωμα του αλιευτικού σκάφους που εντοπίστηκε 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας να μεταφέρει τουλάχιστον 1,3 τόνους κατεργασμένη κάνναβη σε μορφή σοκολάτας.

Στους τέσσερις Σύρους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και τους δόθηκε προθεσμία να απολογηθούν την Τετάρτη 7 Μαρτίου.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι: συγκρότηση από κοινού και ένταξη από κοινού σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων που προβλέπονται στη νομοθεσία για τα ναρκωτικά.

Παράλληλα, τους απαγγέλθηκε η κατηγορία της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών από κοινού από δράστες που ενεργούν από κοινού στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης κατά επάγγελμα και που το προσδοκώμενο όφελος υπερβαίνει το ποσό των 75 χιλιάδων ευρώ.

Σημειώνεται ότι η αξία της ποσότητας κατεργασμένης κάνναβης που εντοπίστηκε στο αλιευτικό σκάφος  υπολογίζεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Το χρονικό του εντοπισμού των ναρκωτικών

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 1,3 τόνους κατεργασμένη κάνναβη σε μορφής σοκολάτας, αξίας περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ, εντόπισε το λιμενικό σώμα στο αλιευτικό σκάφος CELINE STAR με πλήρωμα 4 υπηκόους Συρίας, που ακινητοποιήθηκε μετά από συντονισμένη επιχείρηση, 60 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Κρήτης κοντά στην Ιεράπετρα.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού την 1η Μαρτίου περιήλθαν πληροφορίες από την Υπηρεσία Γαλλικών Τελωνείων προς τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου, για ύπαρξη ύποπτου σκάφους που έπλεε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, το οποίο ενδεχόμενα μετέφερε παράνομο φορτίο.

Το αλιευτικό που είχε αποπλεύσει από τη Λαττάκεια Συρίας με προορισμό πιθανότατα ευρωπαϊκό λιμάνι, επιχείρησε να διαφύγει αυξάνοντας ταχύτητα χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Κατά δήλωση του πληρώματος ο σκοπός του πλοίου ήταν η διενέργεια αλιείας, αλλά διαπιστώθηκε από την έρευνα πως δεν υπήρχαν στο σκάφος σύνεργα ψαρέματος.

Το σκάφος οδηγήθηκε συνοδεία των περιπολικών σκαφών του λιμενικού στην Ιεράπετρα της Κρήτης όπου με την συνδρομή επιχειρησιακών σκύλων Κ9 ερευνήθηκε και εντοπίστηκαν 1,3 τόνοι κατεργασμένης κάνναβης αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ