14-04-2021

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο ελλήνων στρατιωτικών – Παραμένουν στη φυλακή

  • Απορρίφθηκε η ένσταση για την κράτησή τους
  • «Η κράτηση των δύο στρατιωτικών δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή», δήλωσε ο τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος
  • Στην Τουρκία έφτασαν και οι γονείς τους
  • «Δεν είμαστε κατάσκοποι», επιμένουν και οι δύο

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, εκδίκαση της έφεσης, κατά της απόφασης προφυλάκισης των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Παράλληλα, απορρίφθηκε η ένσταση για την κράτησή τους, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 Μαρία Ζαχαράκη κι έτσι τα δύο στελέχη του Ελληνικού Στρατού, θα παραμείνουν έγκλειστα στις φυλακές της Αδριανούπολης μέχρι να οριστεί η δικάσιμος.

Οι συνήγοροί τους, εξερχόμενοι του δικαστηρίου δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί από αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο στρατιωτικών και το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.

Στο δικαστήριο έφτασαν και οι γονείς των δύο στρατιωτικών, όπου κατάφεραν να συναντήσουν τα παιδιά τους. Οι οικογένειες των δύο στρατιωτικών έφτασαν νωρίς το πρωί με ιδιωτικό αυτοκίνητο στις Καστανιές, απ’ όπου τους παρέλαβε τζιπ του Στρατού με το οποίο πέρασαν τα σύνορα.

«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή», δήλωσε ο τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγκ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «İhlas» ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης δήλώσε:

«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας.

Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το Ειρηνοδικείο Ανδριανουπόλεως αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Οι κατηγορίες

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν. Όπως ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ο στρατιωτικός εισαγγελέας στην πρότασή του ζητούσε να κατηγορηθούν οι δύο Έλληνες για κατασκοπεία, κάτι το οποίο είναι απολύτως ψέματα. 

Τελικά και σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης, υποψία διαφυγής, υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, μη ύπαρξη κατοικίας στην Τουρκία και πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό.

Επίσης ο τούρκος εισαγγελέας διέταξε να εξεταστούν τα τηλέφωνά τους για να εξακριβωθεί αν περιέχουν ύποπτες φωτογραφίες και βίντεο και αν αληθεύουν τα όσα δήλωσαν.

Τα σενάρια

Κάποιοι εκτιμούν πως θα υπάρξει παρέμβαση Ερντογάν για σύνδεση της υπόθεσης αυτής με τους οκτώ Τούρκους που κατηγορούνται ως συμμέτοχοι στο πραξικόπημα και είναι στην Ελλάδα έχοντας αιτηθεί άσυλο. Ο τούρκος πρόεδρος ίσως θελήσει να χρησιμοποιήσει τους Έλληνες για διπλωματικό εκβιασμό και αυτό θα περιπλέξει πολύ τα πράγματα.

Ένα άλλο σενάριο θέλει τον Ερντογάν να προχωράει σε επίδειξη ισχύος με σκληρή στάση προκειμένου να οδηγήσει γραφειοκρατικά τη διαδικασία σε μακροχρόνια διαπραγμάτευση και να κερδίσει για μια ακόμη φορά ακροατήριο μέσα στη χώρα του. Σε περίπτωση που δεν αλλάξει το κατηγορητήριο, οι δύο στρατιώτες θα τιμωρηθούν με κάποιους μήνες φυλακή με αναστολή και θα επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα, με αυτό το σενάριο να είναι το ιδανικότερο για την Ελλάδα.

«Δεν είμαστε κατάσκοποι», δηλώνουν οι δύο στρατιωτικοί

Οι δύο στρατιωτικοί, στην κατάθεσή τους δεν αποδέχτηκαν τις κατηγορίες για κατασκοπεία και κατέθεσαν ότι πέρασαν κατά λάθος στην τουρκική πλευρά.

Δια του διερμηνέα του, ο έλληνας ανθυπολοχαγός είπε στο δικαστήριο ότι δεν πέρασαν σκόπιμα τα σύνορα και ότι δεν είναι κατάσκοποι. «Εμείς οπωσδήποτε δεν παραβιάσαμε τα σύνορα με κακό σκοπό ή σκόπιμα», ανέφερε.

Άφιξη δικηγόρων στο δικαστικό Μέγαρο

«Ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών νομίζοντας ότι είναι παράνομοι μετανάστες. Πήγα πίσω από τα ίχνη παπουτσιών και τράβηξα τις εικόνες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός .Σκοπός μου ήταν να το δείξω στους ανωτέρους μου. Εμείς όταν είδαμε τα ίχνη παπουτσιών ακριβώς στον διπλανό δρόμο από όπου κάναμε περιπολία καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη», ανέφερε.

«Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη παπουτσιών πήραν διαφορετική πορεία. Όταν μετά είδαμε λεκέδες από κίτρινα ούρα προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα. Για να τους συλλάβουμε γρήγορα ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών. Επειδή τα ίχνη παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα δεν καταλάβαμε πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά. Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά. Πότε συναντήσαμε άλλωστε Τούρκο στρατιώτη;», ανέφερε.

Επίσης, είπε ότι μόλις αντιλήφθηκαν πως πέρασαν στην τουρκική πλευρά άδειασαν τα όπλα και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες. «Τότε καταλάβαμε την κατάσταση και για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο αδειάσαμε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροί τους. Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό. Οπωσδήποτε περάσαμε τα τουρκιά σύνορα κατά λάθος, εγώ οπωσδήποτε απορρίπτω με επιμονή της κατηγορίες εναντίον μου. Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά, επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών», συμπλήρωσε.

«Εγώ αυτό ιδιαίτερα ήθελα να το δείξω στους ανωτέρους μου. Τράβηξα βίντεο για να εμποδίσω την λαθρομετανάστευση. Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει χιονισμένο καιρό; Άλλωστε ενώ περπατάμε φαίνονται τα ίχνη μας στο χιόνι», ανέφερε.

«Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό. Δεν δέχομαι επ’ ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται. Περάσαμε κατά λάθος τα σύνορα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι περάσαμε τα σύνορα κατά λάθος και ότι δεν είχαμε κανέναν κακό σκοπό», υποστήριξε από την πλευρά του ο έλληνας υπαξιωματικός.

Οι γονείς του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη πήγαν το Σάββατο από την Καστοριά στην Ορεστιάδα, όπου συναντήθηκαν με τους γονείς του ΕΠΟΠ λοχία, Δημήτρη Κούκλατζη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα evros-news.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ