30-10-2020

Τούρκοι συνέλαβαν δύο στελέχη του ελληνικού στρατού στον Έβρο (video)

  • Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την επάνοδό τους στην Ελλάδα
  • Τα δύο στελέχη είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στην Αδριανούπολη
  • Για πρωτόγνωρο περιστατικό κάνει λόγο το ΓΕΣ
  • Έχουν υπάρξει και στο παρελθόν παρόμοια περιστατικά, με διαφορετική αντιμετώπιση

Δύο στελέχη του ελληνικού στρατού ξηράς συνελήφθησαν από Τούρκους στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου την Πέμπτη, όταν περίπολος έχασε τον προσανατολισμό της λόγω κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν ανθυπολοχαγό και έναν οπλίτη πενταετούς υποχρέωσης οι οποίοι λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών αποπροσανατολίστηκαν, πέρασαν στο τουρκικό έδαφος και εκεί εντοπίσθηκαν από αντίστοιχη τουρκική περίπολο.

Το περιστατικό σημειώθηκε σε μικρή απόσταση από το Τελωνείο των Καστανιών, όπου βρίσκεται η επίσημη διάβαση μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, σε ένα μικρό δάσος και στο μοναδικό κομμάτι ξηράς που χωρίζει τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με το ΓΕΣ οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τους τουρκικές για τις διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Τα δύο στελέχη είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

«Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.

Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες», αναφέρει το ΓΕΣ.

Στην Τουρκία θα δικαστούν οι δύο Έλληνες, σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο

Για παράνομη είσοδο θα δικαστούν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την Πέμπτη από Τούρκους στον Εβρο ενώ πραγματοποιούσαν πεζή περιπολία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ χθες, σημειώνοντας παράλληλα ότι το περιστατικό, για το οποίο έγινε στο ΓΕΕΘΑ μεγάλη σύσκεψη με όλη την ηγεσία προέκυψε από λάθος εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή.

Για πρωτόγνωρο περιστατικό κάνουν λόγο στο ΓΕΣ

Για πρωτόγνωρο περιστατικό κάνουν λόγο στο ΓΕΣ μετά τη σύλληψη των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού από Τούρκους.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν, δεν έχει συμβεί τα τελευταία πολλά χρόνια κάτι ανάλογο. Βέβαια, εξηγούσαν ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα άσχημες, με πυκνή χιονόπτωση και χαμηλή ορατότητα, ενώ επεσήμαιναν ότι στο σημείο που χάθηκε η ελληνική περίπολος δεν υπάρχει ποτάμι (ο Έβρος δηλαδή), με αποτέλεσμα τα δύο στελέχη να μπουν σε τουρκικό έδαφος δίχως να το καταλάβουν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι έλληνες στρατιωτικοί ξαφνιάστηκαν όταν κατάλαβαν ότι χάθηκαν και στη συνέχεια συνελήφθησαν από την τουρκική περίπολο.

Έχουν υπάρξει και στο παρελθόν παρόμοια περιστατικά, με διαφορετική αντιμετώπιση

Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει και άλλα παρόμοια περιστατικά, τόσο από την πλευρά της Τουρκίας, όσο και από την πλευρά της Ελλάδας.

Τα περιστατικά λύνονταν άμεσα με την επικοινωνία των διοικητικών της περιοχής, κάτι το οποίο δεν συνέβη στην εν λόγω περίπτωση, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτήματα για την αντίδραση της Τουρκίας.