28-10-2020

Θανάσης Παπανικολάου: Ο ισχυρός άνδρας της MIG «ανοίγει τα χαρτιά του»

  • Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει όταν ανέλαβε τα ηνία του ομίλου MIG
  • Τι αναφέρει για το μέλλον των εταιρειών του ομίλου και τη μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία τους

Από τη Vivartia και τα Goody’s – Everest βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στην κορυφή του ομίλου Marfin Investment Group (MIG), καταγράφοντας μια επιτυχημένη πορεία στην ελληνική αγορά.

Ο λόγος για τον Θανάση Παπανικολάου, ο οποίος σε συνέντευξή του στο fortunegreece.com, «ανοίγει τα χαρτιά του» για το μέλλον του ομίλου και των εταιρειών του και περιγράφει την επιτυχημένη του επαγγελματική πορεία αλλά και τη γνωριμία του με τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

«Από το 2001 εργαζόμουν στην Vivartia. Ήταν μία μεγάλη εμπειρία για εμένα, διότι ήξερα τα προβλήματα και τα πράγματα εκ των έσω, γεγονός που με βοήθησε να προσαρμοστώ πιο γρήγορα στα νέα μου καθήκοντα. Η γνωριμία μου με τον Ανδρέα Βγενόπουλο είχε γίνει πολλά χρόνια πριν, το 2007, και όταν κλήθηκα να αναλάβω τη MIG, τον Ιούνιο του 2016, ο σπουδαίος αυτός επιχειρηματίας βρισκόταν ακόμη εν ζωή» τονίζει.

Ο κ. Παπανικολάου χαρακτηρίζει τον Ανδρέα Βγενόπουλο ως εμβληματική μορφή στο ελληνικό επιχειρείν, που η απουσία της έφερε μεν πολλές αλλαγές, όμως ο οργανισμός διατηρήθηκε με μεγάλη σταθερότητα κατορθώνοντας να πάει στην επόμενη μέρα, χωρίς κλυδωνισμούς.

Όπως επισημαίνει, ο θάνατος του Βγενόπουλου συγκλόνισε την επιχειρηματική κοινότητα και έκανε πολλούς να αναρωτιούνται εάν θα βρισκόταν άξιοι αντικαταστάτες να συνεχίσουν το έργο του, εξασφαλίζοντας το μέλλον των σημάτων και φυσικά τις πάνω από 12.000 θέσεις εργασίας.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που κλήθηκα να αντιμετωπίσω όταν ανέλαβα τα καθήκοντά του CEO στην MIG ήταν να μάθω κομμάτια του ομίλου που δεν ήξερα καλά και φυσικά να κερδίσω την εμπιστοσύνη των συνεργατών μου. Το motto που με ακολουθεί στη ζωή μου είναι πως γίνεται κάποιος καλύτερος όταν μαθαίνει διαρκώς και έχει θέληση να εξελιχθεί».

Η κρίση και η πορεία του Ομίλου

Η οικονομική κρίση και η αλλαγή πολιτικού σκηνικού δεν επηρέασαν σημαντικά την πορεία του ομίλου, ο οποίος το 2016 εμφάνισε τα καλύτερα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι δούλεψαν σε πολλά επίπεδα, προβαίνοντας σε αναδιαρθρώσεις που έφεραν οικονομίες κλίμακας.

«Το 2017 ήταν μια εξίσου πολύ καλή χρονιά. Παρότι άρχισε δύσκολα, κύλησε στη συνέχεια καλά. Ο τζίρος μας παρέμεινε σταθερός στα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2018 φαίνεται ότι η οικονομία έχει αρχίσει και πάλι να κινείται. Βλέπουμε γνωστούς οίκους αξιολόγησης, όπως είναι η Moody’s, να αξιολογούν θετικά την Ελλάδα, βλέπουμε καλές αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα, ενώ υπάρχει και καλύτερη ψυχολογία από πλευράς καταναλωτών για να ξοδέψουν και να επενδύσουν περισσότερα χρήματα στην αγορά».

Επισημαίνει δε ότι η αγορά, η οποία βρίσκεται σε συσχέτιση με την ελληνική οικονομία, πλέον κινείται σε ανοδική τροχιά, γεγονός που τον κάνει αισιόδοξο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στον Όμιλο.

Όσον αφορά στον κλάδο της υγείας και της ασφάλισης, αναφέρει ότι «καταγράφουν μεγάλη δυναμική, ενώ πολύ καλή τοποθέτηση, ως όμιλος, έχουμε και στον κλάδο του τουρισμού. Τα τελευταία χρόνια καταγράψαμε ανάπτυξη, σταθεροποιηθήκαμε και καταφέραμε να αναδιαρθρώσουμε τον τραπεζικό μας δανεισμό».

Συγκεκριμένα για τον κλάδο του τουρισμού επισημαίνει ότι τα 30 εκατομμύρια τουριστών που επισκέφτηκαν τη χώρα μας αποτελούν ουσιαστική συνεισφορά στη βιωσιμότητα επαγγελμάτων και επιχειρήσεων, που βρίσκονται εν ενεργεία όχι μόνο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, αλλά και τον χειμώνα. Την ίδια ώρα, παρατηρείται μία στροφή στον αγροτουρισμό και στην παραγωγή προϊόντων από αγροτικές οικοτεχνίες.

«Ο Όμιλος MIG έχει εταιρείες που θεωρούνται διαμάντια της ελληνικής οικονομίας όπως η Vivartia, η Attica, η Singular, o Όμιλος υγεία, και η ΔΕΛΤΑ, η μεγαλύτερη σε τζίρο γαλακτοβιομηχανία της χώρας. Όλες οι εταιρείες είναι ηγέτιδες στον κλάδο τους και διαθέτουν τρομερή ιστορία».

Σε ό,τι αφορά την εταιρεία Singular παραδέχεται πως μέχρι πρότινος η διοίκησή της δεν ήταν στραμμένη στο Δημόσιο, λόγω της υπέρμετρης γραφειοκρατίας και κωλυσιεργίας στην υλοποίηση projects.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα αναζητούν όλο και πιο έντονα ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς όπως ο ίδιος τονίζει «η εξωστρέφεια είναι πολύ σημαντική. Μην ξεχνάτε ότι η Singular έχει αποδείξει τη δυναμική σε βάθος χρόνου. Εδώ και 40 χρόνια είναι η εταιρεία που κάνει τις εκλογές στη χώρα μας».

Η ΔΕΛΤΑ εστιάζει στις εξαγωγές και την παραγωγή τυριού

Ο ισχυρός άνδρας της MIG υπογραμμίζει ότι στη ΔΕΛΤΑ, μετά το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης με τη ΜΕΒΓΑΛ, έχουν γυρίσει καινούρια σελίδα εστιάζοντας το 2018 στις εξαγωγές και στην παραγωγή τυριού, όπου μέχρι πρότινος δεν είχαν παρουσία.

Με το εργοστάσιο στην Ελασσόνα, μάλιστα, δίνεται μία μεγάλη ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη του brand, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Την ίδια ώρα, η διαδικασία για Attica και Hellenic Seaways βρίσκεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία αναμένεται να αποφανθεί τις επόμενες εβδομάδες.

«Μετά την αναδιάρθρωση των δανείων ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, στόχος είναι να κρατήσουμε τα μερίδια αγοράς μας και να μεγαλώσουμε προσεκτικά διατηρώντας την κερδοφορία μας. Σήμερα ο όμιλος MIG δίνει δουλειά σε περισσότερους από 12.000 εργαζόμενους. Η κατάσταση θα έλεγα ότι είναι πλέον καλύτερη, παρότι διανύουμε μία δύσκολη χρονιά».

«Οι τράπεζες έχουν πάρει το μήνυμα»

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο ο κ. Παπανικολάου υποστηρίζει ότι έχουν ληφθεί τα μηνύματα, έτσι ώστε να μη δίνονται πλέον δάνεια χωρίς εγγυήσεις και χωρίς προϋποθέσεις.

Παράλληλα εκτιμά ότι σύντομα θα είναι έτοιμες να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

«Ο αριθμός των τραπεζών είναι βιώσιμος για την ελληνική αγορά, όμως θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον νέες μορφές τραπεζών από το εξωτερικό με εξειδίκευση σε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες» καταλήγει.