20-04-2021

«Θα προσβάλλουμε κάθε άδεια για φαρμακείο που θα δοθεί σε ιδιώτες», λένε οι φαρμακοποιοί

«Σεβόμαστε μεν, διαφωνούμε δε απολύτως», αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για τη γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου». Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, το σχέδιο προεδρικού διατάγματος «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα και το ενωσιακό κεκτημένο». Όσον αφορά δε, στη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σημειώνει πως “πρόκειται περί προκαταρκτικού και δη διαδικαστικού ελέγχου του εν λόγω σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος και όχι για ευθύ έλεγχο συνταγματικότητας”.

Δείτε επίσης: Συνταγματικό το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, σύμφωνα με το ΣτΕ

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα ασκήσει αμέσως μετά την έκδοση του προεδρικού διατάγματος, αίτηση ακυρώσεως και αναστολής, όπου «θα κριθεί πια στην ολομέλεια του ΣτΕ η αντισυνταγματικότητα του προεδρικού διατάγματος, και η μη συμβατότητά του με το ενωσιακό κεκτημένο».

Δείτε επίσης: Στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για το επάγγελμα του φαρμακοποιού – Τι προβλέπει

«Θα πρέπει να καταστεί σαφές από όλους, και ιδίως από τους διαφόρους ‘επενδυτές μη φαρμακοποιούς’, ότι ο ΠΦΣ και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, θα προσβάλλουν στα αρμόδια δικαστήρια κάθε τυχόν άδεια ιδρύσεως φαρμακείου που θα χορηγηθεί σε ιδιώτες», σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΠΦΣ. Ο πρόεδρος δε, του συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, προειδοποιεί τους «επενδυτές μη φαρμακοποιούς», ότι εάν επενδύσουν στην ίδρυση φαρμακείου θα χάσουν τα χρήματα τους.

Δείτε επίσης: Απελευθερώνεται το επάγγελμα του φαρμακοποιού

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ