25-01-2021

Παππάς: Να υψώσουμε τείχος απέναντι σε όσους έχουν τη σβάστικα στο μπράτσο, στο μυαλό και στη γλώσσα

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Πηλιχού, με τίτλο “Άουσβιτς: Έλληνες-αριθμός μελλοθανάτου”, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, σημείωσε πως «όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες έχουμε υποχρέωση να υψώσουμε ένα ανυπέρβλητο τείχος απέναντι σε αυτούς που έχουν τη σβάστικα είτε στο μπράτσο, είτε στο μυαλό είτε στη γλώσσα».

Ο κ. Παππάς χαρακτήρισε το βιβλίο “εξαιρετική παρακαταθήκη απέναντι στη λήθη” και σημείωσε: “Το βιβλίο είναι ένας τόπος όπου η μνήμη συναντά την ιστορία και η συνάντηση τους αυτή είναι η μόνη ικανή να εμποδίσει τη λήθη και να αντιπαλέψει την άγνοια. Χρειάζεται μάχη καθημερινή απέναντι σε όσους προσπαθούν να πείσουν ότι ο πόνος από την οικονομική κρίση γιατρεύεται με το μίσος για τον διπλανό του. Ο πόνος από την κρίση γιατρεύεται με τον σεβασμό και την αλληλεγγύη“.

Είπε ότι το έργο του Γ. Πηλιχού είναι αποτέλεσμα έρευνας χρόνων και είναι βαρύ από κάθε άποψη, καθώς ο τόμος ζυγίζει 8,5 κιλά, και περιγράφει τα μαρτύρια Ελλήνων κρατουμένων στο κολαστήριο του Άουσβιτς.

“Ήρθαμε απόψε εδώ να αναμετρηθούμε με ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο. Την εξόντωση Ελλήνων πολιτών κατά συντριπτική πλειονότητα Εβραίων στα ναζιστικά κολαστήρια”, τόνισε ο κ. Παππάς και συνέχισε: “Το περιεχόμενο του συγκλονιστικού αυτού έργου μας προτρέπει να συζητήσουμε για πληγές που ελάχιστα έχουν επουλωθεί, μας παροτρύνει να αναγνωρίσουμε τραύματα από τα οποία έχουν στιγματιστεί άτομα, κοινότητες και κοινωνίες”.

Δήλωσε υπερήφανος για την πρωτοβουλία που πήρε το υπουργείο του και σημείωσε:

“Η ανάγνωση του βιβλίου μας αποκαλύπτει την πιο παράλογη σύγκρουση του ανθρώπου με τον εχθρό που δεν είναι άλλος, παρά ένας άλλος άνθρωπος. Σαν να θέλει να κλείσει την οδύνη σε ένα κουτί το βιβλίο είναι φόρος τιμής στους μάρτυρες, φοράει τα ενδύματα τους. Στο εξώφυλλο ένα κομμάτι σύρμα παραπέμπει στο συρματόπλεγμα που τους κρατούσε έγκλειστους. Στο ίδιο συρματόπλεγμα που ρίχνονταν απάνω του όσοι κρατούμενοι δεν άντεχαν και ήθελαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους χτυπημένοι από το ηλεκτρικό ρεύμα. Το σύρμα, το σύμβολο της ζωής και του θανάτου.

Ο Πηλιχός μέσα από τα λόγια των κρατουμένων περιγράφει την καθημερινή ζωή μέσα από το σύρμα. Ως κοινωνία οφείλουμε να θυμόμαστε ότι η ναζιστική πολιτική είναι η υπεύθυνη για αυτό το δράμα. Οδήγησε στην εξόντωση 65.000 Εβραίων, δηλαδή το 80% του συνόλου του Εβραϊκού πληθυσμού. Στη Θεσσαλονίκη όπου ανθούσε η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας, από τους 56.000 Εβραίους της πόλης σώθηκαν από τα κρεματόρια μόνο 1.950. Σε μικρότερες κοινότητες, όπως η Καβάλα, η Ρόδος, η Κέρκυρα, τα Γιάννενα, ο πληθυσμός τους εξοντώθηκε σχεδόν ολοσχερώς. Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων είναι δίχως αμφιβολία αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής μνήμης και ιστορίας”.

Είπε ότι το 2017 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά σε σχέση με αυτό. Τον Μάρτιο αποδόθηκε η ελληνική ιθαγένεια στους γόνους θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Τον Απρίλιο παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, τοποθετήθηκε στο Περιστύλιο η αναμνηστική στήλη με τα ονόματα των 8 Εβραίων βουλευτών που εξόντωσαν οι Ναζί.

Αποφασιστικό βήμα αποτέλεσαν και τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραψε το σχετικό διάταγμα παραχώρησης του χώρου το εμπορευματικού σταθμού Θεσσαλονίκης, σημείο από το οποίο αναχώρησαν το 1943 οι συρμοί θανάτου για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου θα αναγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

“Είμαστε τυχεροί που με την εκδήλωση αυτή μπορούμε να εγκαινιάσουμε τις δράσεις μας για το 2018”, τόνισε ο κ. Παππάς και δήλωσε πως το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής δεν θα σταματήσει εδώ. Το εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας θα συστήσει στο αποθετήριο του ειδική συλλογή με ντοκιμαντέρ και άλλα οπτικοακουστικά μέσα.

Επίσης έχουν μεγάλη αξία άλλες κινήσεις ακόμα και οι πιο συμβολικές στη Θεσσαλονίκη, όπως η αντικατάσταση ονοματοδοσίας δρόμων που έφεραν τα ονόματα συνεργατών των Ναζί ή η αποκαθήλωση των πορτρέτων κατοχικών δημάρχων της πόλης από το φουαγιέ του δημαρχείου.

“Ο τρόπος με τον οποίο ο Γιώργος Πηλιχός χειρίζεται την κάθοδο και την επιστροφή από την κόλαση προσδίδει στο εγχείρημα πανανθρώπινη σημασία αλλά και τόσο μα τόσο ελληνική. Οι μνήμες από το Άουσβιτς Εβραίων και Χριστιανών, αλλά πρώτα απ όλα Ελλήνων, αποτελούν ένα μοναδικό απόσπασμα ιστορίας που αφορά συνολικά τον λαό μας. Ανεξάρτητα από το χρώμα που είχε το αντεστραμμένο τρίγωνο του Άστρου του Δαυίδ στο πέτο, κόκκινο για τους κομμουνιστές, μωβ για τους μάρτυρες του Ιεχωβά, ροζ για τους ομοφυλόφιλους”, υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ