18-01-2021

«Καμπανάκι» για τα δημόσια κτίρια από τον πρόεδρο της επιτροπής σεισμικού κινδύνου

  • Να ελεγχθούν όλα τα δημόσια κτίρια τόνισε ο κ. Μακρόπουλος
  • Τι συζητήθηκε στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής
  • «Δεν υπάρχει έξαρση του φαινομένου»
  • Αιχμές για συναδέλφους του σεισμολόγους

Την ανάγκη να ελεγχθούν όλα τα δημόσια κτίρια υπογράμμισε ο καθηγητής σεισμολογίας, και πρόεδρος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής.

Όπως είπε ο κ. Μακρόπουλος, τα κτίρια του Δημοσίου ανέρχονται περίπου στις 87.000. Μέχρι το 2010 που ήταν ο ίδιος πρόεδρος του ΟΑΣΠ είχαν ελεγχθεί περίπου 10.000 και τα επόμενα χρόνια έφτασαν στις 15.000.

Τα κτίρια αυτά θα πρέπει να ελεγχθούν από τους μηχανικούς της τοπικής αυτοδιοίκησης έστω και οπτικά, είπε ο καθηγητής. Κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου δεν έγινε ανάλυση σεισμικών δεδομένων αλλά ήταν μια απλή συνάντηση γνωριμίας.

Δείτε επίσης: Συνέχεια του «σμήνους σεισμών» τα 4,4 Ρίχτερ στην Αττική – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Στην επόμενη συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες θα εξεταστούν τα δεδομένα των τελευταίων σεισμών με πρώτον απ’ όλους, αυτόν στην Σταμάτα Αττικής.

Δείτε επίσης: Σεισμός 4,4 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αττική – Τι λένε οι σεισμολόγοι (εικόνες)

https://vimeo.com/251503421

«Δεν υπάρχει έξαρση του φαινομένου»

Παράλληλα, ο κ. Μακρόπουλος μιλώντας στον Realfm 97,8 εκτίμησε ότι δεν υπάρχει έξαρση του φαινομένου:

«Έξαρση δεν θα την έλεγα. Είναι συνηθισμένα. Θυμηθείτε, πριν λίγο είχαμε κοντά στο Κιλκίς, πριν λίγο είχαμε κοντά στην Αντίκυρα. Δηλαδή, τέτοια γίνονται. Απλώς, όταν έχει ως αποτέλεσμα να κινηθεί λίγο η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη, τότε αλλάζουν τα πράγματα».

Μιλώντας για το ιστορικό της περιοχής, όπου σημειώθηκαν οι δονήσεις το βράδυ της Δευτέρας, ο καθηγητής είπε ότι «το ιστορικό της δεν είναι βεβαρημένο γιατί τα ρήγματα αυτά είναι μικρά. Δεν είναι κοντά σε ένα μεγάλο ρήγμα».

Ο πρόεδρος την επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου είπε ότι στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα των δημόσιων debate συναδέλφων του, έπειτα από κάθε σεισμό, που δημιουργούν ανησυχία στην κοινή γνώμη.

«Προφανώς, όλα αυτά θα συζητηθούν και κυρίως επειδή είναι και νέοι συνάδελφοι που δεν είχαν μετάσχει. Εγώ είμαι επτά χρόνια πρόεδρος αυτής της επιτροπής. Απλώς, ήταν επιτροπή επτά ατόμων και τώρα έγινε 20 ατόμων. Γι’ αυτό λέμε ότι είναι και μία συνάντηση γνωριμίας. Γιατί είναι και πολλοί πολιτικοί μηχανικοί, πλέον, μέσα στην επιτροπή. Αυτά όλα θα συζητηθούν γιατί υπάρχει και για την επιτροπή συγκεκριμένα ένας εσωτερικός κανονισμός, ο οποίος έχει περάσει και έχει εγκριθεί από τον ΟΑΣΠ. Αυτά όλα θα συζητηθούν, αλλά από εκεί και πέρα μέχρι εκεί. Δεν μπορεί να εμποδίσεις κάποιον αν συνεχίζει να θέλει να προβληθεί», ανέφερε ο καθηγητής τονίζοντας ότι υπάρχει κώδικας δεοντολογίας αλλά παραβιάζεται για λόγους, μεταξύ άλλων, προβολής.

(Με πληροφορίες από real.gr)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ