15-05-2021

Με λαμπρότητα ο αγιασμός των υδάτων στην Ελλάδα και τον κόσμο (εικόνες)

  • Ολόκληρη η χώρα γιόρτασε τα Θεοφάνεια με λαμπρές τελετές
  • Σε Θεσσαλονίκη, Παλαιό Φάληρο, Κερατσίνι και Πειραιά αγιάστηκαν τα ύδατα
  • Εορτασμοί ακόμα και στο ορθόδοξο βουλγαρικό χωριό Kalofer 
  • Αγιασμός των υδάτων για 12η χρονιά και στον Δούναβη, στη Βιέννη

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε ο αγιασμός των υδάτων σε ολόκληρη την χώρα. 

Στο λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου και του Μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Με τους ίδιους ρυθμούς κινήθηκαν και οι εορτασμοί για τα Θεοφάνεια και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στο Παλαιό Φάληρο άναψαν καπνογόνα πάνω σε σκάφος. Άνδρες βούτηξαν στα παγωμένα και αγιασμένα ύδατα για να πιάσουν τον σταυρό.

Στο Κερατσίνι τα Θεοφάνεια γιορτάστηκαν στο κόκκινο λιμανάκι. 

Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στον Δήμο Θερμαϊκού πραγματοποιήθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των Υδάτων, γύρω στις 11.00.

Όπως και κάθε χρόνο στη μικρή πόλη Kalofer των 4.000 κατοίκων (200 χλμ. ανατολικά της Σόφιας) η βουλγαρική ορθόδοξη εκκλησία τιμά τα Θεοφάνεια στον παγωμένο ποταμό Tundzha εν μέσω χορών και τοπικών οργάνων (βουλγάρικες γκάιντες, τσαμπούνες και ταμπούρλα).

Την ώρα του αγιασμού άντρες ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές πηδούν στο παγωμένο ποτάμι, αγκαλιάζονται με τους οργανοπαίκτες και ακολουθούν τραγουδώντας τα βήματα του χορού που ονομάζεται horo.


Χιλιάδες Βολιώτες παρακολούθησαν την τελετή του αγιασμού των υδάτων, στην κεντρική παραλία του Βόλου, κάτω από έναν λαμπρό ήλιο, αλλά με αρκετό κρύο, ενώ αρκετοί τολμηροί κολυμβητές βούτηξαν στα νερά του Παγασητικού, σύμφωνα με το έθιμο.

Τον αγιασμό των υδάτων έκανε ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, παρόντων των εκπροσώπων των Αρχών και, υπό τις επευφημίες του κόσμου, έντεκα άτομα έπεσαν στο νερό για να πιάσουν τον Σταυρό.

Την τύχη είχε και φέτος ο αστυνομικός Λάμπρος Μακρής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, που έφτασε πρώτος και έπιασε τον Σταυρό, αφού κολύμπησε αρκετά μέτρα, και στη συνέχεια παρέδωσε το σύμβολο του Χριστιανισμού στον μητροπολίτη, ο οποίος τον ευλόγησε και του χάρισε ένα σταυρό.

Το πανηγυρικό κλίμα της ημέρας πλαισίωναν τα πλοία που ήταν αγκυροβολημένα στο λιμάνι του Βόλου και σφύριζαν συνεχώς, όπως ορίζει το έθιμο.

Θεοφάνεια και στον Δούναβη στην Αυστρία

Για δωδέκατη στη σειρά χρονιά, στη σχεδόν 300 χρόνων ιστορία της Ορθοδοξίας στην Αυστρία, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και καθαγιασμός των υδάτων στον Δούναβη στη Βιέννη, με την ευκαιρία της εορτής των Θεοφανείων, προεξάρχοντος του ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιου.

Η τελετή, παρουσία εκπροσώπων των ελληνικών και κυπριακών υπηρεσιών, με επικεφαλής την πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστρία Χρυσούλα Αλειφέρη, ιεραρχών άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Αυστρία και εκατοντάδων μελών της Ομογένειας, πραγματοποιήθηκε στο Κανάλι του Δούναβη – στον παραπόταμο του μεγάλου ποταμού που διασχίζει μεγάλο μέρος της αυστριακής πρωτεύουσας – στη γέφυρα δίπλα από την ιστορική Συνοικία των Ελλήνων, στο κέντρο της Βιέννης.

Νωρίτερα, είχε τελεστεί μεγαλοπρεπής θεία λειτουργία για την εορτή των Θεοφανείων στον ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας στη Συνοικία των Ελλήνων, όπου στεγάζεται και λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1804 η Ελληνική Εθνική Σχολή, το αρχαιότερο εν λειτουργία ελληνικό σχολείο εκτός Ελλάδας.

Την τελετή καθαγιασμού των υδάτων στο Δούναβη στη Βιέννη, είχε καθιερώσει για πρώτη φορά πριν από δώδεκα χρόνια και τελούσε κάθε χρόνο, ο εκδημήσας τον Οκτώβριο του 2011, ιστορικός Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ.

Σήμερα ο συνολικός αριθμός των ορθοδόξων πιστών στην Αυστρία ανέρχεται σε 500.000 – με τους περισσότερους από αυτούς να προέρχονται από την πρώην Γιουγκοσλαβία – ενώ η Ορθοδοξία είναι η δεύτερη σε αριθμό, επίσημα αναγνωρισμένη Εκκλησία στη χώρα, μετά τη Ρωμαιοκαθολική.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ