16-05-2021

Σπάνιο θέαμα: Τριπλό ουράνιο τόξο στη Σάμο (εικόνες)

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά… τρία ουράνια τόξα εμφανίστηκαν το πρωί της 27ης Δεκεμβρίου στον ουρανό της πόλης της Σάμου.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σπάνια ατμοσφαιρικά φαινόμενα και οι φωτογραφίες του φωτογράφου του meteo, Μανώλη Θράβαλου, είναι ίσως οι πρώτες που το αποτυπώνουν στην Ελλάδα και από τις ελάχιστες παγκοσμίως.

Ο ίδιος αναφέρει τα εξής: «Προσωπικά, παρά την διαρκή ενασχόλησή μου με την φωτογράφιση και την παρατήρηση τέτοιων φαινομένων, ήταν η πρώτη φορά που είχα την τύχη να δω ζωντανά την ομορφιά ενός τριπλού ουράνιου τόξου!».

Και συνεχίζει εξηγώντας το φαινόμενο: «Η απαιτητική γεωμετρικά εξήγησή του αντικατοπτρίζει πλήρως την σπανιότητά αλλά και την ομορφιά του. Για τη δημιουργία του απαιτείται μεταξύ άλλων, μία μεγάλη σχετικά επιφάνεια που να καθρεφτίζει τέλεια το φως του ήλιου.

Η ολική άπνοια σήμερα το πρωί είχε μετατρέψει τον κόλπο του Βαθέος σε έναν τεράστιο καθρέπτη, καλύπτοντας έτσι την πρώτη συνθήκη. Επιπλέον και όπως είναι γνωστό, κάθε ουράνιο τόξο σχηματίζεται όταν ο ήλιος φωτίζει την βροχή. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι το ουράνιο τόξο γεωμετρικά έχει την μορφή τμημάτων κύκλου, ο οποίος έχει ως κέντρο του το ακριβώς αντίθετο σημείο από αυτό του ήλιου.

Έχοντας λοιπόν, δύο φωτεινές πηγές στα ανατολικά, τον ήλιο και το είδωλό του, υπήρχαν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ουράνιων τόξων ως τμήματα δύο διαφορετικών κύκλων στα δυτικά.

Έτσι, όταν οι ακτίνες φώτισαν την βροχή που έπεφτε στα δυτικά και από τις δύο κατευθύνσεις, σχηματίστηκε το χαρακτηριστικό V που βλέπετε στις φωτογραφίες, από τα τμήματα των δύο κύκλων που αλληλοεπικαλύπτονται».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ