15-05-2021

«Όχι στη χρήση τζακιών», λέει το ΥΠΕΝ – Υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων στην Αττική

Την εμφάνισή της κάνει ξανά στον αττικό ουρανό η αιθαλομίχλη καθώς το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10.

Μάλιστα, με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στην Αττική επικρατούν το τελευταίο 24ωρο μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή) που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε στην Αττική, υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, μεγαλύτερα από 100 μg/m3, για το 24ωρο της 25.12.2017. Συγκεκριμένα στο σταθμό ΜΑΡΟΥΣΙ 114 μg/m3 και ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 113 μg/m3.

Με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για σήμερα 26.12.17 και αύριο 27.12.17 θα επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή) που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.

Συνιστάται στους πολίτες για την Τετάρτη και την Πέμπτη η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.

Η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΝ παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24-ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση εφόσον υπάρχει αξιόλογη μεταβολή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ