28-10-2020

Στον κανονισμό για την κυβερνοασφάλεια οι ιστοσελίδες που διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα

Από τις 25 Μαϊου που τίθεται σε εφαρμογή ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την κυβερνοασφάλεια κάθε ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί και διαχειρίζεται δεδομένα χρηστών οφείλει να είναι σύννομη και εναρμονισμένη με το νέο πλαίσιο.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, προειδοποιώντας ότι όσοι δεν θα συμμορφωθούν με τον νέο εφαρμοστικό πλαίσιο, θα τους επιβάλλονται τεράστια πρόστιμα και αυτό αφορά και τον δημόσιο και τον ιδιωτικό φορέα.

«Η Ελλάδα συντονίζεται με γρήγορες ενέργειες στις εξελίξεις και στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την προστασία των κρατών και την αντιμετώπιση των μεγάλων κινδύνων από κυβερνοεπιθέσεις», επεσήμανε ο κ. Παπάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ ‘Αννας Ασημακοπούλου.

«Θα διευρύνουμε το διάλογο, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα και θα δείξουμε και σε αυτό τον τομέα ότι δικαίως αξίζουμε να είμαστε οικοδεσπότες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την κυβερνοασφάλεια», πρόσθεσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Από την πλευρά της η κ. Ασημακοπούλου, μίλησε για ανησυχητικά στοιχεία που υπάρχουν, σύμφωνα με τα οποία σε 150 χώρες έγιναν 250.000 κυβερνοεπιθέσεις, και αυτά δείχνουν ότι καλπάζει αυτή η νέα μορφή εγκληματικότητας στο ψηφιακό κόσμο.

«Μέσα στο 2019 εκτιμάται ότι η απώλεια κερδών από τις κυβερνοεπιθέσεις θα αγγίξει τα τρία τρισ. ευρώ», πρόσθεσε η βουλευτής της ΝΔ. «Πράγματι το φαινόμενο των κυβερνοεπιθέσεων μας απασχολεί για αυτό και ετοιμάζουμε γραμμές άμυνας απέναντι στους κινδύνους που πολλαπλασιάζονται λόγω και της εξέλιξης των τεχνολογιών», απάντησε ο κ. Παπάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Ρυμουλκήθηκε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας το «Καλλιστώ» - Ξεκίνησε η προανάκριση (video)

Τόνισε δε, ότι πάνω από τους μισούς ευρωπαίους και 7 στις 10 εταιρίες είναι μη ενημερωμένοι για τις απειλές των κυβερνοεπιθέσεων ενώ το 60% δεν έχει υπολογίσει τις απώλειες. Η κ. Ασημακοπούλου υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των διασυνοριακών πρωτοβουλιών και την ύπαρξη ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την θωράκιση της κυβερνοασφάλειας.

«Το υπουργείο συνεργάζεται με όλες τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές για την άμεση ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας. Συνεργαζόμαστε με ερευνητικά κέντρα τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού και συμμετέχουμε σε όλες τις ευρωπαϊκές δράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια σειρά από νέα εργαλεία, όπως αναβάθμιση του Οργανισμού για την κυβερνοασφάλεια και ενδυνάμωση της επιχειρησιακής του δράσης, και εμείς, όχι μόνο στηρίζουμε αυτές τις πρωτοβουλίες αλλά και τις ενισχύουμε», ανταπάντησε ο υπουργός Ψηφιακής πολιτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: Ακόμα 43 θετικά τεστ στο Περιστέρι - Με μέση ηλικία τα 31 έτη