18-04-2021

ΔΟΜΕΣ: COOK8 – Ο Νέος Τόπος Εστίασης (video)

  • Ένας Διεθνής Διαγωνισμός Σχεδιασμού και τρεις παράλληλες ενέργειες αφιερωμένες στη σχέση αρχιτεκτονικής και φαγητού

Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ, σε συνέχεια του πολύ επιτυχημένου προγράμματος «ROOM18: Το Νέο Αστικό Ξενοδοχείο» (Απρίλιος – Νοέμβριος 2016), παρουσιάζει το πρόγραμμα «COOK8: Ο Νέος Τόπος Εστίασης». Το COOK8 είναι ένα νέο πρόγραμμα τεσσάρων δράσεων (Διαγωνισμός – Ημερίδα – Έκθεση – Έκδοση) που στοχεύει στη διατύπωση και υλοποίηση νέων ιδεών σχετικά με την συγκέντρωση των ανθρώπων με αφορμή την παρασκευή και κατανάλωση του φαγητού ως μέσων κοινωνικοποίησης.

Διαγωνισμός:

Το πρόγραμμα ξεκινά με τη διοργάνωση ενός Διεθνούς Διαγωνισμού Σχεδιασμού (21.11.2017 – 08.02.2018), με αντικείμενο τον σχεδιασμό ενός εσωτερικού χώρου εστίασης για 8 άτομα, εμβαδού 24-30μ2. Οι συμμετέχοντες καλούνται να παρουσιάσουν τρόπους δημιουργικής επανερμηνείας και υπέρβασης των συνήθων προσεγγίσεων. Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, θα δοθούν τρία χρηματικά βραβεία (από 2.000€) και έξι εύφημες μνείες.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν αρχιτέκτονες, σχεδιαστές εσωτερικού χώρου, διακοσμητές, σκηνογράφοι, συνθέτες εικαστικών εγκαταστάσεων και δημιουργοί κάθε κλάδου.

Η υποβολή συμμετοχών ξεκινά στις 21 Νοεμβρίου 2017 και ολοκληρώνεται στις 8 Φεβρουαρίου 2018.

Συμμετοχές:

– μειωμένο τέλος (early bird): 40€ από 21/11/2017 έως 31/12/2017

– κανονικό τέλος 70€ από 1/1/2018 έως 8/2/2018

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό: www.cook8.gr

Ημερίδα:

«Ο νέος τόπος Εστίασης: προσεγγίσεις»

Στο πλαίσιο του προγράμματος COOK8 θα πραγματοποιηθεί η Ημερίδα με τίτλο «Ο νέος τόπος Εστίασης: προσεγγίσεις», το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, Κτήριο Πειραιώς, με ελεύθερη είσοδο. Ειδικότερα θα συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι σχετίζονται μέσω της παρασκευής και κατανάλωσης της τροφής. Το θέμα θα προσεγγιστεί υπό το πρίσμα της αρχιτεκτονικής, της ιστορίας, της ανθρωπολογίας και της τέχνης.

Ομιλητές:

Θανάσης Ζαγορίσιος, εντεταλμένος διδάσκων, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών
Μαριλένα Κασιμάτη, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης
Ηλίας Κωνσταντόπουλος, καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών
Μπούκη Μπαμπάλου, καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Μαρία Παπαδημητρίου, εικαστικός, καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Βασιλική Πετρίδου, καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών

Έκθεση:

Μετά το τέλος του Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση COOK8: O Νέος Τόπος Εστίασης, σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη (Ιούνιος – Ιούλιος 2018). Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι τρεις βραβευμένες συμμετοχές, υλοποιημένες σε πραγματικές διαστάσεις (κλίμακα 1/1), δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να περιηγηθούν μέσα σε αυτές. Επίσης θα παρουσιαστούν και όλες οι υπόλοιπες προτάσεις, με σχεδιαστικό και εικονογραφικό υλικό.

Έκδοση:

Τέλος, επιλογή των συμμετοχών του Διαγωνισμού καθώς και κείμενα της κριτικής επιτροπής θα συμπεριληφθούν στην Ειδική Έκδοση COOK8: Ο Νέος Τόπος Εστίασης (Ιούνιος 2018).

Διοργάνωση:

Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ, μέσα από την πολύπλευρη δραστηριότητα της, συνιστά ένα σημείο επαφής της ελληνικής με τη διεθνή αρχιτεκτονική πραγματικότητα. Αποσκοπεί στην ενημέρωση των Ελλήνων αρχιτεκτόνων και του ευρύτερου ενδιαφερόμενου κοινού σχετικά με την σύγχρονη διεθνή αρχιτεκτονική και στην προβολή της Ελληνικής αρχιτεκτονικής ανά τον κόσμο.

Το COOK8 αποτελεί τον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό των ΔΟΜΩΝ και το 2ο μέρος του τριμερούς προγράμματος ΔΟΜΕΣ 1:1. Το 1ο μέρος του προγράμματος ΔΟΜΕΣ 1:1 ήταν το ROOM18 (Απρίλιος – Νοέμβριος 2016), το οποίο συγκέντρωσε περισσότερες από 360 εγγραφές, ενώ την αντίστοιχη έκθεση επισκέφθηκαν περισσότερα από 3.000 άτομα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ