11-05-2021

Aνάκληση των μειώσεων στις συντάξεις τους ζητούν οι δικαστές (εικόνες)

Οι δικαστικές Ενώσεις, με ψήφισμα που εξέδωσαν κατά την πανδικαστική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Εφετείο Αθηνών, ζητούν την ανάκληση των μειώσεων στις συντάξεις των δικαστών και εισαγγελέων και την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων των Ολομελειών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και την κάλυψη από το κράτος των ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Στο ψήφισμα διατυπώνεται παράλληλα και η διαμαρτυρία των δικαστών «για τις νέες, πρωτοφανείς περικοπές των συντάξεων, τόσο των δικαστών και εισαγγελέων, όσο και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».

Όπως αναφέρουν, η συνολική περικοπή των συντάξεων έφτασε σε ποσοστό, περίπου 74%, ενώ η μηνιαία σύνταξη των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων έφτασε στα 1.450 ευρώ.

Επίσης, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι οι νέες περικοπές των συντάξεων, «προσβάλλουν προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος και συνεπώς είναι αντισυνταγματικές» αλλά «ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό το επιχείρημα ότι οι μειώσεις των συντάξεων είναι επιβεβλημένες χάριν της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος» καθώς οι δικαστικοί «κατέβαλαν διαχρονικά και με συνέπεια τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές και ως εκ τούτου δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, απευθυνόμενος «με πλήρη σεβασμό» στους απόμαχους συναδέλφούς του, οι οποίοι ήταν παρόντες στην αίθουσα, ανέφερε ότι η σημερινή πανδικαστική «στέλνει μια δυνατή φωνή διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα που ψήφισαν και συνεχίζουν να ψηφίζουν νόμους διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και συνεχούς εξαθλίωσης των συνταξιούχων» και προσέθεσε: «Τις συντάξεις δεν σας τις χαρίζει κανείς, είναι προϊόν του δικού σας μόχθου και της δικής σας εργασίας».

Παράλληλα, ο κ. Σεβαστίδης, απευθυνόμενος στους συνταξιούχους δικαστές, τόνισε: «Στον αγώνα που ξεκινήσατε έχετε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των παιδιών σας, των νέων γενεών που αντιλαμβάνονται την κατάσταση στην οποία έχετε περιέλθει, την αδικία που βιώνετε, τις δικαιολογημένες προσδοκίες σας για αξιοπρεπείς συντάξεις, που διαψεύστηκαν ωστόσο, χωρίς καμία δική σας ευθύνη» και προσέθεσε: «Οι εν ενεργεία συνάδελφοί σας, είμαστε αταλάντευτα στοιχισμένοι στο πλευρό σας και θα βοηθήσουμε τον δίκαιο αγώνα σας με όλες τις δυνάμεις».

Εξάλλου, ο κ. Σεβαστίδης έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των δηλώσεων πόθεν έσχες των δικαστών και επισήμανε ότι ανελλιπώς τα τελευταία 20 χρόνια οι δικαστικοί υποβάλλουν δηλώσεις του πόθεν έσχες.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Σεβαστίδης ανέφερε ως προς τις δηλώσεις πόθεν έσχες, ότι «τις προηγούμενες ημέρες ακούστηκαν δηλώσεις που έκαναν λόγο για δικαστές που αρνούνται να συμμορφωθούν, που ζητούν ειδική μεταχείριση, που έχουν κάτι να κρύψουν, και άλλα τέτοια αστεία» και προσέθεσε: «Επαναλαμβάνω άλλη μία φορά, ότι είμαστε από τις πρώτες επαγγελματικές ομάδες που υποβάλλουμε δηλώσεις πόθεν έσχες, εδώ και 25 χρόνια. Θα ήταν επομένως παράλογο να αρνούμαστε τώρα να το κάνουμε. Η προσφυγή μας στο ΣτΕ αφορούσε συγκεκριμένα ζητήματα που ανέκυψαν από το νέο ηλεκτρονικό τύπο υποβολής. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να τερματιστεί αυτή η εκκρεμότητα, όμως αυτό θα γίνει χωρίς πρόχειρη νομοθέτηση σε μία νύχτα και πάντα σε πλήρη αντιστοίχιση με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ».

Ακόμη, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Αγγελική Λαίου, η γενική γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Αρετή Σκαφίδα, ο πρόεδρος της Ένωσης των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Χρήστος Μητκίδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Σταμάτιος Γιακουμέλος, στις σύντομες ομιλίες τους, έκαναν λόγο για καταβαράθρωση των συντάξεων, για εξαθλίωση των συνταξιούχων οι οποίοι βρίσκονται στο τελευταίο σκαλί, κλπ.

Στην πανδικαστική συνέλευση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι των κομμάτων και συγκεκριμένα, ο Χαράλαμπος Αθανασίου από τη ΝΔ, ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ και ο Σπύρος Βασιλείου από την Ένωση Κεντρώων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ