15-05-2021

Εγκρίθηκαν έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων ύψους 137 εκατομμυρίων ευρώ

Tο επόμενο δίμηνο θα εγκριθεί η ένταξη και χρηματοδότηση 27 έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, σε όλη τη χώρα, ύψους 137 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Συγκεκριμένα, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί έως σήμερα με πρόστιμα ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανεξέλεγκτες χωματερές και ότι στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η ενίσχυση των επενδύσεων στο συγκεκριμένο τομέα, ώστε να υπάρξουν οφέλη για τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, και συμπληρωματικά με τον νέο νόμο για την ανακύκλωση που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, είναι προς ένταξη στα Περιφερειακά Σχέδια 116 μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, εκ των οποίων οι 49 είναι μονάδες βιολογικής και μηχανικής επεξεργασίας, ενώ έχουν ήδη ενταχθεί 12 έργα προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ, σε Ήπειρο, Κρήτη, Ζάκυνθο, Βοιωτία, Φωκίδα, Αττική κλπ.

Τους επόμενους δύο μήνες πρόκειται να εγκριθούν 27 έργα, προϋπολογισμού 137 εκατομμυρίων ευρώ, οι λεπτομέρειες των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα από το Υπουργείο Οικονομίας.

Συμπληρωματικά, δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία πρόκειται να προκηρυχθούν, το ένα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αφορά στους ΧΑΔΑ και το άλλο αναφέρεται στα χρήματα που θα πάρουν οι Δήμοι, προκειμένου να επικαιροποιήσουν τα τοπικά Διαχειριστικά τους Σχέδια, ώστε να είναι υλοποιήσιμα.

Ο νέος νόμος για την ανακύκλωση κινείται σε αυτή την κατεύθυνση και αντιμετωπίζει μια σειρά από ζητήματα όπως είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από την καταβολή του τέλους ανακύκλωσης, η οποία αγγίζει σήμερα το 40%, η επιστροφή των πόρων της ανακύκλωσης στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία, με διαφάνεια, κανόνες στις προμήθειες των συστημάτων ανακύκλωσης και απολογισμό, αλλά και η δημιουργία κινήτρων και αντικινήτρων για την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, με εισαγωγή του τέλους «πληρώνω όσο πετάω».

Έτσι οι Δήμοι που θα έχουν την μεγαλύτερη ανακύκλωση θα πληρώνουν λιγότερα τέλη ταφής, επεξεργασίας, μεταφόρτωσης και οργάνωσης οργανικών αποβλήτων, με ξεχωριστά τιμολόγια ανά περιοχή, ενώ καθίσταται κατανοητό στον πολίτη ότι τα τέλη που πληρώνει για τα απορρίμματα δεν συνδέονται με τα τετραγωνικά του σπιτιού του, αλλά από την περιβαλλοντική του συμπεριφορά, που αποτελεί στοιχείο περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Επιπλέον, το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανακύκλωση ενισχύει τον ρόλο του ΕΟΑΝ ως προς την καταγραφή, παρακολούθηση και έλεγχο των ροών και ενσωματώνει την πρόσφατη υπουργική απόφαση για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας, ενώ από επιλογή δεν περιλαμβάνει επί του παρόντος διατάξεις που αφορούν στα απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων, οι οποίες θα έχουν θεσμική κάλυψη σε δεύτερο χρόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ