29-10-2020

Απαράδεκτος καταστηματάρχης στην Κρήτη κρατούσε γερακίνα σε κλουβί (εικόνες)

Ιδιοκτήτης ταβέρνας κοντά στην Τρυπητή Κρήτης κρατούσε επί μέρες γερακίνα μέσα σε κλουβί στο κατάστημά του.

Έπειτα από καταγγελίες πολιτών στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ), δασοφύλακας μετέβη στο κατάστημα και έσωσε το άτυχο ζώο, το οποίο βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση.

Όπως αναφέρει το ΕΚΠΑΖ:

Στο μέρος όπου υποδείξαμε μετέβη ο δασοφύλακας κος Νικόλαος Γιαννικάκης όπου και κατάσχεσε το ζώο, το οποίο και μας παραδόθηκε σήμερα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Πρόκειται για Γερακίνα (Buteo buteo), φετινό μικρό που πιθανόν χάθηκε από τους γονείς του. Έχει πληγή στο κήρωμα της μύτης από την προσπάθειά του να βγει από το κλουβί και τα φτερά του είναι ταλαιπωρημένα από τον ίδιο λόγο. Ο ιδιώτης που κρατούσε το ζώο ισχυρίστηκε ότι το βρήκε τις μέρες του καύσωνα διψασμένο και το μάζεψε.

Όταν βρίσκουμε ένα άγριο ζώο σε ανάγκη, το πιάνουμε και το τοποθετούμε σε χάρτινο κουτί, σε ήσυχο και σκιερό μέρος. Τα άγρια ζώα δεν αισθάνονται καλά με την παρουσία των ανθρώπων, στρεσάρονται και χτυπιούνται όταν είναι σε κλουβί εκτεθειμένα στην παρουσία ανθρώπων και κατοικίδιων ζώων.

Στη συνέχεια ενημερώνουμε χωρίς καθυστέρηση τις αρμόδιες Αρχές (το κοντινότερο Δασονομείο ή Δασοφυλακείο ). Σε καμία περίπτωση δεν το κρατάμε. Εκτός από παράνομο μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ζωή του.

Ευχαριστούμε πολύ τους πολίτες που δεν αδιαφορούν αλλά μας ενημερώνουν για αυτά τα περιστατικά. Και φυσικά πολλά ευχαριστώ στην Προϊστάμενη αλλά και τους εργαζόμενους του Δασονομείου Μοιρών για την άμεση ανταπόκριση και την άψογη συνεργασία.”