07-05-2021

Σε πύρινο «κλοιό» πολλές περιοχές της χώρας – Αναλυτικά όλα τα μέτωπα (εικόνες – video)

  • Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στη μάχη της κατάσβεσης των εστιών στην περιοχή της Μάνης
  • Την ευθύνη στην πυροσβεστική ρίχνει ο δήμαρχος της Μάνης
  • Πύρινα μέτωπα σε Μαραθώνα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Κεφαλονιά και Αγρίνιο
  • Νέο μέτωπο στην Κρήτη
  • Σε ύφεση η πρώτη πυρκαγιά στην Κέρκυρα
  • Πυρκαγιά στην περιοχή Πανόραμα Μεγάρων
  • Προειδοποίηση από το ΥΠΕΣ για κίνδυνο πυρκαγιάς και για την Τρίτη

Συνεχίστηκε και τη Δευτέρα η μάχη με τις φλόγες των πυροσβεστικών δυνάμεων, ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας ξέσπασαν πυρκαγιές σε αρκετά σημεία της χώρας, με την ανατολική Μάνη να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», όπου αρκετά σπίτια υπέστησαν ζημιές. Στη συγκεκριμένη περιοχή μάλιστα ξέσπασε νέα πυρκαγιά λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή Κοκκάλα. 

Παράλληλα, οι πυροσβεστικές αρχές τέθηκαν σε συναγερμό για την κατάσβεση πυρκαγιών σε Κρήτη, Φθιώτιδα, Μαραθώνα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Αγρίνιο, Μέγαρα και Πάτρα.

Αναλυτικά τα μέτωπα:

Το μέτωπο στην περιοχή Κοκκάλα

Στην περιοχή Κοκκάλα ήταν το πιο πρόσφατο μέτωπο στην ανατολική Μάνη που είχαν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ρίχνοντας στη μάχη της κατάσβεσης 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα με 15 άτομα, ενώ μέχρι το βράδυ της Δευτέρας δύο αεροπλάνα πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού. Πάντως, το εν λόγω μέτωπο δεν ήταν κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος, «δεν πρόκειται για αναζωπύρωση, αλλά για νέο μέτωπο».

Παράλληλα, ο δήμαρχος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές, οι ζημιές από τις φωτιές σε Κότρωνα και Σκουτάρι είναι σημαντικές», τονίζοντας ότι έχει πληγεί η παραγωγή ελαιολάδου.

Κάηκαν σπίτια στη Μάνη

«Σε ύφεση είναι τα δύο πύρινα μέτωπα σε Κότρωνα και Σκουτάρι Λακωνίας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει το έργο της κατάσβεσης.

Στην περιοχή, όπως σημειώνει, βρέθηκαν ισχυρές δυνάμεις, αποτελούμενες από 120 πυροσβέστες και 30 αυτοκίνητα και προσθέτει: «Προσπαθούμε να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά, που βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, με τη βοήθεια υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και εθελοντικών ομάδων, ενώ παράλληλα θέλουμε να προλάβουμε τυχόν αναζωπυρώσεις, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή».

Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε κατοικημένες περιοχές ο Βασίλης Ματθαιόπουλος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σε κάποια χωριά και οικισμούς η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών, γιατί στα περισσότερα υπήρχαν ξερά χόρτα και δέντρα».

Επίσης, όπως λέει, οι περισσότερες ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί στην περιοχή του Κότρωνα, αλλά αυτές είναι υλικές και μικρές, δηλαδή σε στέγες, σκεπές κτλ.

Ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «έχουν καεί περίπου 15 σπίτια, ένας μεγάλος ελαιώνας, που η ετήσια παραγωγή του σε ελαιόλαδο φθάνει τους περίπου 300 τόνους, ενώ όλη η έκταση που έχει καεί, φθάνει τα 35.000 στρέμματα». Επίσης, είπε ότι έχουν καεί αρκετές κυψέλες με μελίσσια, καθώς και ζώα.

Η φωτιά έφτασε και στις περιοχές Παρασυρός, Φλομοχώρι και Σκουτάρι όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπέστη ζημιές τουλάχιστον ένα σπίτι. Σπίτια κάηκαν και στην Αρέα, ενώ αναζωπυρώθηκε και η φωτιά στη Χιμάρρα και έχοντας κατεύθυνση προς Αρεόπολη.

Όσον αφορά στους παραθεριστές που απομακρύνθηκαν το βράδυ της Κυριακής από παραλιακή περιοχή δίπλα από τον Κότρωνα, ο Πέτρος Ανδρεάκος είπε ότι «τους φιλοξενήσαμε, ως δήμος, στο Γύθειο και σήμερα φροντίσαμε να επιστρέψουν στην περιοχή που έκαναν διακοπές, ώστε να πάρουν τα αυτοκίνητά τους, αλλά δεν έχω ενημερωθεί, αν παρέμειναν στην περιοχή ή αποχώρησαν».

Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας: Δεν είχαμε τα εναέρια μέσα όταν έπρεπε

Για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις περιουσίες και την κατάσταση που επικρατούσε μίλησε χθες βράδυ, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνοντας λόγο για «πολύ δύσκολη» κατάσταση.

Όσον αφορά τις ζημιές από τις φωτιές, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την περιοχή του Κότρωνα», αλλά «στο Σκουτάρι έχει ήδη καεί ένα σπίτι».

Ακόμη, η κυρία Τζανετέα ανέφερε ότι «υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, του δήμου Ανατολικής Μάνης, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου και του κέντρου υγείας, ώστε να μην εγκλωβιστούν κάτοικοι και παραθεριστές λόγω του αποκλεισμού δρόμων από την φωτιά». Όπως εξήγησε, «υπήρχε ετοιμότητα για μεταφορά ατόμων μέσω θαλάσσης, αλλά τελικά άνοιξε ο δρόμος και έτσι όσοι ήθελαν, κατάφεραν να φύγουν οδικώς».

Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «είχαμε ανάγκη από εναέρια μέσα, αλλά δεν τα είχαμε όταν έπρεπε να τα έχουμε» και πρόσθεσε: «Ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο Σινούκ, μικρά αεροπλάνα, που όμως έπρεπε να ανεφοδιάζονται στην Καλαμάτα, και τελευταία, πριν δύσει ο ήλιος, ήλθαν και δύο Καναντέρ, τα οποία όμως έκαναν λίγες ρίψεις». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του FLY από το σημείο της φωτιάς, τα μεγάλα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ καθυστέρησαν να έρθουν στην περιοχή διότι είχαν σταλεί σε φωτιά στην Κεφαλονιά. Η πρώτη ρίψη νερού συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε στις 7 το απόγευμα, όταν ήδη η φωτιά είχε φτάσει σε οικισμούς.

Παράλληλα, η Αδαμαντία Τζανετέα τόνισε ότι θα προσέρχονταν «πυροσβεστικές δυνάμεις από πολλές περιοχές, για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες του FLY, κάηκε το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου ενώ επιχειρούσε να προσεγγίσει τον Κότρωνα. Ο ίδιος με τη βοήθεια των Πυροσβεστών εγκατέλειψε έγκαιρα το όχημά του το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες.

Μιλώντας πάντως στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ανατολική Μάνης τόνισε ότι την απόλυτη ευθύνη έχει η Πυροσβεστική καθώς όπως υποστήριξε δεν υπήρξε συντονισμός.

Η συμμετοχή της πολεμικής αεροπορίας στην κατάσβεση πυρκαγιών 

Για περισσότερες από 136 ώρες πετούσαν τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας το τελευταίο τριήμερο σε διάφορες περιοχές της χώρας, συμμετέχοντας στις προσπάθειες του πυροσβεστικού σώματος στην κατάσβεση των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί.

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 64 εξόδους. Τη Δευτέρα μέχρι τις 5:30 το απόγευμα, τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας πετούσαν για περισσότερες από 10 ώρες, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιών.

Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρα 2 C-215  επιχειρούσαν στο Καστρίτσι Πατρών, 2 PZL στον Χαλικούνα Κέρκυρας, 1 Cl-215 στα Μέγαρα και 2 PZL στη Γραμμένη Δράμας.

Κρήτη

Στο Καλαμίτσι Αποκορώνου, σε χαράδρα κοντά στην περιοχή Εξώπολη ξέσπασε πυρκαγιά το απόγευμα της Δευτέρας, σε χορτολιβαδική έκταση – μακριά από κατοικημένες περιοχές – και πήρε διαστάσεις λόγω των ανέμων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, οι φλόγες έκαψαν δασική και γεωργική έκταση. Στο σημείο έφτασαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τις Βρύσες και τα Χανιά, ενώ στη μάχη για την κατάσβεσή της συνέδραμε και το πυροσβεστικό ελικόπτερο, η συνδρομή του οποίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μη επέκταση της.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις οποίες συντονίζει επί τόπου ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Γιάννης Μαραγκάκης, παρέμειναν στο σημείο σ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για την κατάσβεση και άλλων πολλών ενεργών μικροεστιών.

Εκτός από το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς συνέδραμαν εθελοντές της ομάδας έκτακτων αναγκών του δήμου Αποκόρωνα και χωματουργικό μηχάνημα, ενώ σε επιφυλακή ήταν και η υπηρεσία ύδρευσης του δήμου.

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Δευτέρας, στην πυροσβεστική υπηρεσία μετά από μια ακόμη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε δύσβατη περιοχή και συγκεκριμένα σε χαράδρα έξω από τον Άγιο Θωμά.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε η φωτιά είναι αδιευκρίνιστες.

Στο σημείο έφθασαν 9 οχήματα με 24 άνδρες καθώς και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις φλόγες στη δασική έκταση. Τις προσπάθειες τους συνέδραμε από αέρος και πυροσβεστικό ελικόπτερο μέχρι να πέσει το φως.

Μαραθώνας

Πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Άνω Σούλι του Μαραθώνα, στις 3:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Στο σημείο έφθασαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Φθιώτιδα

Φωτιά που ξέσπασε στη δυτική Φθιώτιδα στα χωριά Ροβολίαρι και Τσούκα, κατάφερε να τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Στο σημείο έφθασαν 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες και 2 ομάδες πεζοπόρο.

Όσον αφορά στο άλλο πύρινο μέτωπο εκείνο της που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής σε αγροτοδασική έκταση στο Μαυρομάτι Αλιάρτου στη Βοιωτία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Κεφαλονιά

Περιορίστηκε το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, σε δασική έκταση στην περιοχή Αγία Ειρήνη της Κεφαλονιάς.

Στο σημείο παρέμεινε ισχυρή πυροσβεστική δύναμη, ενώ όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της ΠΥ Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «στις φλόγες παραδόθηκαν περίπου 450 στρέμματα δασικής κυρίως θαμνώδους έκτασης».

Από τη φωτιά, που πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω και των ανέμων, δεν κινδύνεψαν κατοικημένες περιοχές, ενώ μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες για περισσότερο από δώδεκα ώρες.

Αγρίνιο

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή Κομπωτή Ξηρομέρου, στην Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, εκτός από κάποιες αγροικίες και ποιμνιοστάσια, αλλά μετά την επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμενων, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος.

Πάντως, στην περιοχή έφθασαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά και ταυτόχρονα να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Κέρκυρα

Σε ύφεση ήταν η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στη νότια Κέρκυρα, κοντά στον Χαλικούνα.

Παράλληλα, φωτιά ξέσπασε και στο Αλευροπάρι του πρώην Δήμου Μελιτειέων, στην Νότια Κέρκυρα. Το έργο της πυρόσβεσης δυσχέραναν οι ισχυροί άνεμοι.

Μέγαρα

Πυρκαγιά σε δασική περιοχή ξέσπασε και στα Μέγαρα και συγκεκριμένα στο Πανόραμα και κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Στο σημείο έφθασαν αυτή την ώρα 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα, ενώ μέχρι το βράδυ της Δευτέρας επιχειρούσαν 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Πάτρα

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, λίγο μετά τις 16:30 της Δευτέρας, στην περιοχή Μαγούλα Κάτω Καστριτσίου, κοντά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Στο σημείο της φωτιάς έσπευσαν αρχικά δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 20 οχήματα και 10 άνδρες. Καθώς όμως οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δυσχέραιναν το έργο της κατάσβεσης, οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή ενισχύθηκαν.

Ειδικότερα, στην περιοχή έφθασαν 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 16 άτομα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούσαν δύο αεροπλάνα μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

«Δεν κινδυνεύουν σπίτια από την φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα στην περιοχή Μαγούλα, Κάτω Καστριτσίου» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, εκτός κινδύνου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Πατρών.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα

Παραμένει αναβαθμισμένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για σήμερα, Δευτέρα 3 Ιουλίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ειδοποίηση και για αύριο, Τρίτη

Οι προειδοποιήσεις όμως της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών παραμένουν και για αύριο Τρίτη, αφού εκδόθηκε νέα οδηγία προς τους πολίτες, να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Απαγορεύτηκε υπό τον φόβο πυρκαγιάς η κυκλοφορία στο Σέιχ Σου

Με εντολή της αντιπεριφερειάρχου Θεσσαλονίκης απαγορεύτηκε λόγω αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, η κυκλοφορία στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης Σέιχ Σου.

Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το σύνολο των δυνάμεων πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιών τονίζει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «καταβάλλεται κάθε δυνατή δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να γίνει πλήρης κατάσβεση όσο το δυνατόν γρηγορότερα των μετώπων που είναι σε εξέλιξη».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ