26-01-2021

Διατηρούνται οι διαφωνίες Σκουρλέτη και ΠΟΕ – ΟΤΑ – Ένταση έξω από το ΥΠΕΣ (εικόνες – video)

  • Απέρριψε την πρόταση της ΠΟΕ – ΟΤΑ η ηγεσία του υπ. Εσωτερικών
  • «Χαρακτήρα τελεσίγραφου η πρόταση» σχολίασε ο Σκουρλέτης
  • Συνεχίζεται η απεργία μέχρι την Πέμπτη
  • Ένταση με αστυνομικές δυνάμεις έξω από το υπουργείο
  • Εισαγγελική παρέμβαση για τα σκουπίδια
  • Το απόγευμα στη Βουλή η πρόταση Σκουρλέτη

Άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η νομοθετική πρόταση που του παρουσίασαν οι συνδικαλιστές «δεν μπορεί να σταθεί νομικά, λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στη τροπολογία του υπουργείου να ενσωματωθεί η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα όρια ηλικίας, συμμετοχή στον διαγωνισμό άνω των 45.

Αναλυτικά δήλωσε: Ακούσαμε την πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Βεβαίως, η εντύπωση που μας δόθηκε όταν μπήκαμε σε μία αναλυτικότερη συζήτηση, γιατί καταρχήν δεν γίνεται δεκτή από το υπουργείο, ήταν ότι είχε ένα χαρακτήρα τελεσιγράφου και η συζήτηση μάλλον διεκόπη χωρίς να έχει ολοκληρωθεί.

Εκείνο το οποίο θέλω να επαναλάβω είναι το εξής, ότι οφείλουμε απέναντι στους συμβασιούχους εργαζόμενους που μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους, να καλύψουμε αυτό το «νομικό κενό» που υπάρχει αυτή τη στιγμή, ενώ ταυτόχρονα να μην δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους οι οποίοι έχουν μία διαφορετική αντίληψη για την αποκομιδή των απορριμμάτων και θέλουν να τα παραχωρήσουν σε ιδιωτικές εταιρείες, να μην τους ανοίξουμε το δρόμο.

Αυτή την ευθύνη πρέπει να την αναλάβει η κυβέρνηση πρώτα από όλα και θα το κάνει, αλλά θα πρέπει να την αναλάβουν και οι συνδικαλιστές.

https://vimeo.com/223118328

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, σε δηλώσεις του, κατηγόρησε τον υπουργό ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του για την ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας των δήμων και ζήτησε συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα, Δευτέρα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ, την πρότασή της για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, με έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Προκειμένου να αρθεί τον αδιέξοδο για τους συμβασιούχους στους δήμους, το προεδρείο πρότεινε μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι να πριμοδοτούνται με τουλάχιστον 10 μόρια για κάθε μήνα, χωρίς περιορισμό και με επιπλέον μόρια ανάλογα τα χρόνια εμπειρίας.

Αναλυτικά:

α. Εμπειρία στο αντικείμενο της θέσεως σε ΟΤΑ και Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ: 10 μόρια για κάθε μήνα, χωρίς περιορισμό.

β. 12μηνη εμπειρία στο αντικείμενο της θέσεως στον συγκεκριμένο Φορέα: 2 πρόσθετα μόρια ανά μήνα εμπειρίας.

γ. Εμπειρία στο αντικείμενο της θέσεως σε ΟΤΑ και Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ εντός των τελευταίων πέντε (5) ετών από την ημέρα έκδοσης της ανακοίνωσης: 1 πρόσθετο μόριο, ανά μήνα εμπειρίας.

Ένταση έξω από το ΥΠΕΣ – Συνάντηση αντιπροσωπείας με Σκουρλέτη

Κλειστοί ήταν νωρίτερα οι δρόμοι περιμετρικά του υπουργείο Εσωτερικών λόγω συγκέντρωσης των συμβασιούχων στους δήμους.

Η συγκέντρωση έγινε στο πλαίσιο της νέας στάσης εργασίας που εξήγγειλε η ΠΟΕ – ΟΤΑ μετά τη δικαστική απόφαση που βάζει φρένο στις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων.

Έξω από το υπουργείο είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απώθησαν συγκεντρωμένους που επιχείρησαν να εισβάλλουν.

Εισαγγελική παρέμβαση για τα σκουπίδια – Ρύθμιση προανήγγειλε ο Σκουρλέτης

Ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με σκοπό να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης αυταπαγγέλτως διογκώμενων αδικημάτων που συνδέονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την πιθανότητα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

«Το απόγευμα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους στους δήμους και θα ψηφιστεί άμεσα».

Αυτό, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι η πρόταση που καταθέτουν οι συμβασιούχοι για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου «δεν οδηγεί πουθενά», με βάση και τις αποφάσεις του ΣτΕ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ