16-01-2021

Ένα κινητό τηλέφωνο πρόδωσε τους ληστές των χρηματοκιβωτίων – Συνελήφθησαν σε πάρτι

  • Σε χώρο δεξιώσεων όπου είχαν συγκεντρωθεί συνελήφθησαν τα μέλη της διαβόητης συμμορίας των χρηματοκιβωτίων
  • Η Αστυνομία συνέλαβε 15 άτομα

«Κινηματογραφιστές-μοντέρ» και «ακροατές» της δράσης των ληστών των χρηματοκιβωτίων είχαν γίνει τους τελευταίους μήνες τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Ελεύθερος Τύπος δημοσιοποιεί πλήθος από φωτογραφικά ντοκουμέντα της δράσης της διαβόητης συμμορίας, οι οποίες εμπεριέχονται στην ογκωδέστατη δικογραφία.

Οι αστυνομικοί έφθασαν στα ίχνη τους από ένα… πεσμένο κινητό τηλέφωνο στην αποτυχημένη ληστεία της γαλακτοβιομηχανίας Ολυμπος στις 17 Ιανουαρίου 2017 στο Καπανδρίτι, το οποίο μαζί με άλλα δεδομένα καταχωρίσθηκαν στο λογισμικό σύστημα Intelligence 2 (I2) και ανέδειξαν τις 65 επιχειρησιακές τηλεφωνικές συνδέσεις και τους τόπους κίνησής τους τις ώρες διάπραξης των ληστρικών επιδρομών. Με αυτόν τον τρόπο τις τελευταίες εβδομάδες οι αστυνομικοί «άκουγαν» τις συνομιλίες των δραστών την ώρα των ληστειών, καθυστερημένα όμως, μετά τις απομαγνητοφωνήσεις τους.

Εντύπωση έχει προκαλέσει ένα 18χρονο μέλος της συμμορίας με ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά που έμενε στο στρατόπεδο Καποτά και σχεδόν σε κάθε ληστεία που συμμετείχε φορούσε παπούτσια φωσφορίζοντα.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 15 άτομα, ωστόσο διαφεύγουν πέντε ακόμη που έχουν ταυτοποιηθεί, ανάμεσα στους οποίους και ο βασικός αρχηγός, ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός αταυτοποίητων μελών. Πέρα από τις συνομιλίες τους, προς το παρόν δεν έχουν προκύψει σημαντικές ταυτοποιήσεις αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού, κάτι που μπορεί να προκύψει στη συνέχεια από τα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των δραστών με φύλακες

Από τις εκατοντάδες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των ληστών προκύπτει η βιαιότητα της δράσης τους. Ο Ελεύθερος Τύπος αποκαλύπτει μερικές από αυτές.

Ληστής: Κάτσε κάτω, μην κουνιέστε. Σε πυροβόλησα, μην κουνιέσαι. Είναι κανένας άλλος εδώ; Ετσι, ακίνητοι. Μη φοβάστε. Πες μου αλήθεια, πάτησες κανένα κουμπί (συναγερμό);

2ος ληστής: Ασ’ τον αυτόν, μην του δένεις τα χέρια, δέσε και τον άλλον. Ανοιξέ μου την γκαραζόπορτα. Εχεις αυτοκίνητο;

Φύλακας: Οχι.

Ληστής: Μην κάνεις μ…, στην άναψε, πρόσεχε.

2ος ληστής: Τι είναι αυτό; Δεν το βλέπεις τι θέλει να κάνει;

Ληστής: Δεν θα κάνει τίποτα, μην αγχώνεσαι, όπλο κρατάω. Είσαι χαζός; (ρωτάει το φύλακα)

Φύλακας: Όχι

Σε άλλη ληστεία έχουν ακινητοποιήσει δύο φύλακες και ρωτούν για τα χρηματοκιβώτια

Ληστής: Δώσε μου ένα tire wrap. Εσύ δέσε τα πόδια σε αυτό το μ… Το χρηματοκιβώτιο πού είναι;

Φύλακας: Δεν ξέρω τίποτα για χρηματοκιβώτιο.

Ληστής: Τι αυτοκίνητο έχεις;

Συνεργός: Να σου πω, τα ξέρω όλα για σας και για όλα αυτά εδώ πέρα. Έχετε μπει στα γραφεία ρε;

Ληστής: Μη μιλάς εσύ ρε. Σε ρώτησε κανένας από μας;

Φύλακας: Για ποιο πράγμα;

Ληστής: Για το χρηματοκιβώτιο.

Φύλακας: Για το λογιστήριο δεν θέλετε;

Ληστής: Πες μας πού είναι το χρηματοκιβώτιο, έλα.

Φύλακας: Δεν ξέρω πολλά πράγματα.

Ληστής: Θα τα βρω και τα άλλα, πού είναι το χρηματοκιβώτιο πες μου. Πες μου, 3 έχει. Το ένα λογιστήριο, διευθυντή το δεύτερο. Και το τρίτο;

Φύλακας: Ποιο τρίτο;

Ληστής: Το τρίτο, ξέρεις ποιο. Για πάμε στου διευθυντή, έλα μαζί μου ένας.

Συνεργός: Πού τον πάτε;

Ληστής: Στου διευθυντή στο γραφείο το δεύτερο κουτί είναι. Ψηλέ πού είναι; Το τρίτο κουτί πού είναι; Εγώ ξέρω ότι ξέρεις, γι’ αυτό σε ρωτάω. Ελα μ… οι δυο μας είμαστε. Εχει συναγερμό μέσα; Ενα κατσαβίδι, παιδιά. Αυτό τι είναι; Ανοίξτε το. Μας χρειάζεται αυτός; Τα μάτια κλείσε, τα μάτια.

Άκουγαν… Αστυνομία;

Σε κάποιες άλλες συνομιλίες, υπάρχουν υποψίες ότι κάποια από τα επιχειρησιακά μέλη άκουγαν ασυρμάτους της Αστυνομίας προκειμένου να ειδοποιήσουν τους συνεργούς.

Ληστής: Μόλις πήγε το σήμα. Πήγε σήμα για ΟΠΚΕ για όλους. Για όλους.

Συνεργός: Νταβάι, νταβάι. Για ΟΠΚΕ για όλους.

Ληστής: Τώρα, τώρα πήγε.

Συνεργός: Εντάξει, τι με νοιάζει, εγώ φτάνω.

Ληστής: Δεν σε λέω εσένα ρε. Εσύ πού είσαι, εμείς ερχόμαστε από κάτω.

Οι «τσιλιαδόροι» ειδοποιούσαν για οτιδήποτε έβλεπαν κατά τη διάρκεια της ληστείας

Ληστής: Το αμάξι που ανέβαινε το είδες εσύ;

Συνεργός: Ναι, ναι.

Ληστής: Ερχεται σεκιουριτάς;

Φύλακας: Τι σεκιουριτάς;

Ληστής: Το λογιστήριο ξέρεις πού είναι; Μπαίνεις μέσα;

Φύλακας: Ναι.

Ληστής: Το λογιστήριο ξέρεις πού είναι;

Φύλακας: Το λογιστήριο;

Ληστής: Θα σε χτυπήσω, μη μου λες μ… Μπαίνεις μέσα, ξέρεις πού είναι το λογιστήριο.

Συνεργός: Τα γραφεία, τα γραφεία.

Ληστής: Ξέρεις όλα τα πάντα πού είναι. Και του διευθυντή και όλα ξέρεις, έτσι δεν είναι; Θα έρθεις μαζί μου. Συνεργάσου να μη σου σηκώσω χέρι, να μη σου κάνω κακό. Οικογένεια έχεις, δεν έχεις; Εχω και εγώ.

Συνεργός: Για online, για online ρώτα.

Ληστής: Οι κάμερες είναι online τίποτα; Online κάμερες είναι, κοιτάει κανένας; Τι αυτοκίνητο έχεις;

Φύλακας: Εδώ πίσω είναι το Corolla.

Ληστής: Να σου πω, τα ξέρω όλα για εσάς και για όλα αυτά εδώ πέρα. Πες μου πώς ανοίγει η γκαραζόπορτα.

Φύλακας: Με το κλειδί. Το πράσινο.

Αύγουστος 2016: Η αρπαγή οδηγού και η αναγνώριση ενός δράστη

Τουλάχιστον τέσσερα από τα μέλη της συμμορίας εμπλέκονται στην αρπαγή οδηγού φορτηγού που μετέφερε τσιγάρα. Στις 31 Αυγούστου 2016 ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιού και σφυριού υπάλληλο μεταφορικής εταιρίας με φορτίο είδη καπνού και απορρυπαντικά. Έβαλαν κουκούλα στον οδηγό και του έδεσαν τα χέρια.

Τον επιβίβασαν σε άλλο όχημα και τον αποβίβασαν αργότερα στην περιοχή της Πάρνηθας. Το φορτηγό που είχαν αποσπάσει βρέθηκε στην οδό Φιλίας των Λαών στο Μενίδι, όπου οι δράστες είχαν επιχειρήσει να του βάλουν φωτιά. Οι δράστες είχαν αφαιρέσει από το εσωτερικό του είδη καπνού, αναπτήρες, σοκολάτες, απορρυπαντικά, αξίας περίπου 140.000 ευρώ, 220 ευρώ από το πορτοφόλι του οδηγού και τρεις κάρτες SIM από τα κινητά του.

Το φορτηγό που είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες για τη ληστεία βρέθηκε καμένο στην οδό Χαιρώνειας στο Μενίδι. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2016, σχεδόν το σύνολο των προϊόντων που είχαν αρπάξει οι δράστες βρέθηκε σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Καρκαβίτσα στο Μενίδι. Οι αστυνομικοί είχαν βρει ένα ζευγάρι γάντια των δραστών στο σημείο όπου είχαν κάψει το αυτοκίνητό τους, ενώ ένας κάτοικος είχε δει το δράστη που πέταξε τα γάντια να κατευθύνεται στο στρατόπεδο Καποτά.

Στο ίδιο σημείο βρίσκονταν και δύο υπάλληλοι του Δασαρχείου Πάρνηθας, που είχαν αντιληφθεί την παρουσία ενός ακόμη οχήματος στο οποίο επέβαιναν δύο ακόμη ληστές των χρηματοκιβωτίων. Από φωτογραφίες σεσημασμένων ατόμων οι αυτόπτες μάρτυρες αναγνώρισαν έναν από τους δράστες, τον 39χρονο Δημ. Π., δηλαδή οι αστυνομικοί από το περασμένο καλοκαίρι γνώριζαν κάποια από τα μέλη της διαβόητης συμμορίας.

Επιχείρηση σύλληψης: Τους έπιασαν με την…μπουκιά στο στόμα

Σε χώρο δεξιώσεων όπου είχαν συγκεντρωθεί για να διασκεδάσουν συνελήφθησαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης από πάνοπλους αστυνομικούς, παρουσία και ανδρών των ΕΚΑΜ, τα μέλη της διαβόητης συμμορίας των χρηματοκιβωτίων, τα οποία αιφνιδιάστηκαν και δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν.

Η αστυνομική επιχείρηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στη 1.00 τα ξημερώματα, αλλά επισπεύστηκε όταν οι αστυνομικοί που είχαν γίνει «σκιές» των υπόπτων ενημέρωσαν τους αρμόδιους αξιωματικούς ότι τα μέλη της οργάνωσης έχουν συγκεντρωθεί σε χώρο δεξιώσεων της δυτικής Αττικής. Ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έκριναν ότι θα ήταν πιο αποτελεσματική τακτική να συλληφθούν πολλά μέλη μαζί, ενώ νωρίτερα έγινε προσπάθεια να πραγματοποιηθεί μακροσκοπικός έλεγχος για το κατά πόσο έχουν πάνω τους οπλισμό.

Αστυνομική πηγή σχολιάζει ότι αν η επιχείρηση γινόταν στη 1.00 τα ξημερώματα θα ενείχε περισσότερους κινδύνους, καθώς οι ληστές συνήθιζαν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, γεγονός που θα αύξανε σημαντικά τις αντιδράσεις τους.

Στη «σύναξη» της περασμένης Πέμπτης δεν συμμετείχε ένα από τα αρχηγικά μέλη με καταγωγή από τη Ρωσία, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε φύγει για την πατρίδα του (εκεί ζουν οι γονείς του) λόγω αιφνίδιου θανάτου συγγενικού του προσώπου. «Τον ήξεραν όλοι με το ψευδώνυμό του. Ο λόγος του μετρούσε στην οργάνωση», λέει χαρακτηριστικά καλά πληροφορημένη πηγή.

Η Αστυνομία συνέλαβε 15 άτομα, στο σύνολό τους από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης με εξαίρεση έναν 26χρονο Αλβανό, και προχώρησε σε 20 προσαγωγές.

Πληροφορίες του «Ε.Τ.» αναφέρουν ότι συνολικά κατάφεραν να διαφύγουν της σύλληψης πέντε άτομα, τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί από την Ασφάλεια και αναζητούνται.

Η έρευνα θα συνεχιστεί για την ταυτοποίηση και άλλων προσώπων, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν νέες κατηγορίες για άτομα που προσήχθησαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και αφέθησαν ελεύθερα. Το εντυπωσιακό είναι ότι η δράση αρκετών μελών της οργάνωσης ξεκίνησε πέντε χρόνια πριν. Η «δεξαμενή» των ληστών που έμπαιναν και έβγαιναν στη συμμορία ήταν μεγάλη και άλλαζε ανάλογα με το ποιοι συλλαμβάνονταν και ποιοι αποφυλακίζονταν κάθε φορά.

Οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση αναφέρουν ότι τα μέλη της συμμορίας ήταν «επαγγελματίες». Συνήθιζαν να φοράνε γάντια, πάντα είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ενώ ήταν «δεμένοι» μεταξύ τους σαν οικογένεια. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να έπαιρναν πληροφορίες για τους στόχους τους από διανομείς καφέ και φαγητού, οι οποίοι έμπαιναν να αφήσουν παραγγελίες σε εταιρίες και πληροφορούσαν τους ληστές για το πού βρίσκεται ο χώρος του λογιστηρίου ή του χρηματοκιβωτίου. Επίσης, οι δράστες συνήθιζαν να καθαρίζουν καλά τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν στις ενέργειές τους σε πλυντήρια της δυτικής Αττικής για να μην αφήνουν ίχνη.

Το στοίχημα για την ΕΛ.ΑΣ. είναι να σταματήσουν οι επιθέσεις με στόχο χρηματοκιβώτια εταιριών στην Αττική και στους όμορους νομούς. Ο φόβος των αρμόδιων αξιωματικών είναι τα ασύλληπτα μέλη να επιχειρήσουν να επαναδραστηριοποιηθούν, κάτι πάντως που -αν γίνει- μάλλον θα τους πάρει χρόνο.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Κατακεραυνώνει» την κυβέρνηση η Τσαπανίδου – «Ρίχνουν την ευθύνη στο φυλακισμένο πολίτη, που έμεινε χωρίς δουλειά»

Την απόφαση της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου σχολίασε η Πόπη Τσαπανίδου, το βράδυ της Παρασκευής, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με...

Σοφία Μπεκατώρου: Άνοιξε ο ασκός – Aποκαλύψεις από Μάνια Μπίκοφ, Ραμπέα Ιατρίδου

Μετά τη Σοφία Μπεκατώρου, οι αθλήτριες Μάνια Μπίκοφ και Ραμπέα Ιατρίδου έκαναν τις δικές του αποκαλύψεις για την κακοποίηση που υπέστησαν.Οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για...

Ξέσπασε ο Αρναούτης: Η Ανθή δεν κάνει για το Survivor – Αν ήμουν εκεί θα γινόταν πανικός με την Κάτια (video)

Στην εκπομπή «Έλα Χαμογέλα» και στον Γρηγόρη Μπάκα έκανε δηλώσεις ο Μιχάλης Αρναούτης και μίλησε για την σύντομη πορεία του στο Survivor ενώ εξέφρασε...

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη: Στον Εισαγγελέα οι δύο ανήλικοι και ο αστυνομικός (video)

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου (16/1/2021) τα δύο ανήλικα αδέλφια που συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής (15/1/2021) για τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη...

Λιανεμπόριο: Και τα βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές

Μαζί με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ανοίγουν τα εμπορικά βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της...

Το μήνυμα της Λίνας Μενδώνη για την Σοφία Μπεκατώρου

Η Σοφία Μπεκατώρου συγκλόνισε με την αποκάλυψη του βιασμού της από παράγοντα της Ομοσπονδίας της Ιστιοπλοΐας, με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, να παίρνει θέση...