18-05-2021

Νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα διακίνησης «Captagon» – Ο ρόλος «κλειδί» Τούρκου

  • Για την υπόθεση της διακίνησης ναρκωτικών συνελήφθησαν τέσσερα άτομα
  • Η κατάθεση του 33χρονου Αλβανού, στον οποίο αποδίδεται από τις Αρχές πρωταγωνιστικός ρόλος
  • Ένα νέο όνομα Τούρκου στο μικροσκόπιο των Αρχών
  • Ο ρόλος του συνταξιούχου αξιωματικού στο κύκλωμα

Νέα στοιχεία στην υπόθεση του κυκλώματος διακίνησης 635.000 χαπιών «Captagon», γνωστά και ως ναρκωτικά των τζιχαντιστών, φέρνουν στο «φως» οι απολογίες των κατηγορουμένων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», το όνομα ενός μυστηριώδους Τούρκου απασχολεί τις Αρχές, το οποίο αναφέρθηκε σε δυο από τις απολογίες των τεσσάρων συλληφθέντων για το κύκλωμα διακίνησης.

Για την υπόθεση της διακίνησης ναρκωτικών συνελήφθησαν τέσσερα άτομα (ένας 33χρονος Αλβανός, ένας 40χρονος Τούρκος, ένας Έλληνας αυτοκινητιστής και ένας Έλληνας επισκευαστής σκαφών).

Μετά από αρκετές ημέρες μετά την αστυνομική επιχείρηση απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε ακόμα έναν Έλληνα, ο οποίος περιγράφεται στη δικογραφία ως «έμπειρος χειριστής σκαφών».

Παράλληλα, διέφυγαν της σύλληψης ο αλβανικής καταγωγής «αρχηγός» με το ψευδώνυμο «Αντρέας», ένας συνταξιούχος αστυνομικός και ένας Τούρκος «χημικός», ο οποίος είχε αναλάβει την παρασκευή των χαπιών

Ποιος είναι ο Αντρέα, ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος

Ο 33χρονος Αλβανός, στον οποίο αποδίδεται από τις Αρχές πρωταγωνιστικός ρόλος, καταθέτει: «Από τους συγκατηγορουμένους μου γνωρίζω τον Αντρέα, ο οποίος είναι σύζυγος της αδερφής μου. Έχει καταστήματα με ρούχα στην Αλβανία και έχει αγοράσει ένα τουριστικό λεωφορείο και θα δουλεύαμε μαζί. Τους υπόλοιπους συγκατηγορουμένους μου τους γνώρισα μέσω του Αντρέα.

Τον D.I. (φερόμενος ως «χημικός» που διαφεύγει) τον είχα δει μία φορά στην οικία της Νέα Περάμου (εκεί βρέθηκαν τα χάπια). Το οίκημα είχα ακούσει ότι το είχε νοικιάσει από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού κάποιος Τούρκος με το όνομα… (πρόκειται για πρόσωπο-μυστήριο), τον οποίο έχω δει μία φορά χωρίς να έχω μιλήσει ποτέ μαζί του. Εγώ είχα τα κλειδιά του σπιτιού στη Νέα Πέραμο γιατί μου τα είχε δώσει ο Αντρέας. Το ενοίκιο που έδινα στον ιδιοκτήτη μου το έδινε ο Αντρέας. Επισκεπτόμουν το σπίτι για να φροντίσω το σκυλί που μου είχε δώσει η ανιψιά μου να προσέχω.

Επίσης πήγαινα για να εξυπηρετήσω και να πάω είδη πρώτης ανάγκης στον… (40χρονος Τούρκος) και στον D.I. («χημικός») (…) Άκουσα μόνο ότι συνομιλούσαν για χάπια αλλά δεν διαπίστωσα κάτι άλλο. Πήγα μία μέρα και μετακίνησα το βαν και τοποθέτησα μέσα σε αυτό κάποιες μαύρες σακούλες, οι οποίες δεν ήξερα τι περιείχαν. Στο Κορωπί (εκεί βρέθηκε σκάφος υπό επισκευή) πήγαινα όταν μου το ζητούσε ο Αντρέας για να βοηθήσω τον… ο οποίος έφτιαχνε το ντεπόζιτο. Ξέρω ότι το σκάφος θα το έπαιρνε κάποιος Ντανιελ».

Ο ρόλος του «μυστήριου» τούρκου

Ο ρόλος του Τούρκου που, όπως είχε ακούσει ο 33χρονος Αλβανός είχε νοικιάσει το σπίτι της Νέας Περάμου, δεν έχει διαλευκανθεί από τις Αρχές. Αναφέρεται, πάντως, και σε δεύτερη απολογία, αυτή του 40χρονου Τούρκου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι του είχαν πει να μην πλησιάζει τα χάπια επειδή έχει… ζάχαρο: «Έφυγα από την Τουρκία πριν από τρία χρόνια γιατί είχα εχθρούς εκεί. Ήρθα στην Ελλάδα και μετά πήγα στην Αλβανία. Γνώρισα τον Αντρέα μέσω ενός Τούρκου ονόματι… Επειδή είχα μπει παράνομα στην Ελλάδα, ο Αντρέας μού είχε πει να πάω να μείνω στην οικία της Νέας Περάμου.

Αρνούμαι ότι κατείχα, παρασκεύαζα και διακινούσα ναρκωτικές ουσίες. Εκεί υπήρχε μία μηχανή και επειδή εγώ είμαι μάστορας μου ζήτησαν να την επισκευάσω (…) Είχα δει μόνο επάνω σε ένα τραπέζι οικίας περίπου 30 με 40 μικρά χάπια. ∆εν ξέρω τι χάπια ήταν αυτά αλλά μου είχε πει ο Αντρέας να μην τα πλησιάσω επειδή έχω ζάχαρο. Ηρθε ένας Τούρκος εκεί ονόματι D.I. (φερόμενος ως «χημικός») ως μουσαφίρης για να μείνει τρεις-τέσσερις ημέρες. Ο D.I. ήθελε να αγοράσει τη βίλα στη Νέα Πέραμο αλλά τελικά δεν συμφώνησαν».

Το διαμέρισμα αξίας 250.000 ευρώ που αγοράστηκε στο Παλαιό Φάληρο

Για το διαμέρισμα αξίας 250.000 ευρώ που, σύμφωνα με τις Αρχές, αγοράστηκε στο Παλαιό Φάληρο στο όνομα της συζύγου του αναφέρει: «Η γυναίκα μου πριν εννέα με δέκα μήνες αγόρασε ένα διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο και είχε δώσει 160.000 ευρώ. Η μητέρα της γυναίκας μου είναι πάρα πολύ πλούσια και το ποσό για την αγορά του σπιτιού της το είχε δώσει η μητέρα της και εμείς θα της επιστρέφαμε το ποσό όταν θα πουλούσε η γυναίκα μου το σπίτι της στην Τουρκία για να έρθει στην Ελλάδα».

Ο ρόλος του συνταξιούχου αξιωματικού

Σε άλλη απολογία ο επισκευαστής σκαφών, ο οποίος είναι ο μόνος από τους τέσσερις συλληφθέντες που δεν προφυλακίστηκε, αναφέρει ότι ο συνταξιούχος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που κατηγορείται για συμμετοχή στο κύκλωμα του είχε συστηθεί με το ψεύτικο όνομα «∆εληγιάννης».

«Με είχε πάρει τηλέφωνο κάποιος… που μου συ- στήθηκε ως πρώην αστυνομικός και μου ζήτησε να φτιάξω κάποιο ντεπόζιτο σε ένα σκάφος. Η προσθήκη ντεπόζιτου συνηθίζεται και για καύσιμα και για νερό. Αυτό το σκάφος δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ταξίδια με δύσκολες συνθήκες».

Ο συνήγορος του επισκευαστή σκαφών αναφέρει στον «Ε.Τ.» ότι το σημαντικό για τον πελάτη του είναι ότι δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο της δικογραφίας η ύπαρξη κρυπτών, που θα μπορούσαν να είχαν κατασκευαστεί για την αποθήκευση ναρκωτικών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ