17-05-2021

Αβραμόπουλος: Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας «λειτουργεί καλά» παρά τις συνεχόμενες απειλές Ερντογάν

  • «Θεωρώ ότι η Τουρκία θέλει πραγματικά να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της»
  • «Εάν αυτή η συμφωνία καταρρεύσει, θα πρόκειται για καταστροφή»

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Soir, υπογράμμισε πως η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την ανάσχεση των μαζικών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στις ελληνικές ακτές «λειτουργεί καλά» παρά τις επαναλαμβανόμενες απειλές των τελευταίων εβδομάδων δια στόματος Τούρκων αξιωματούχων

«Ακόμη και στην κορύφωση της έντασης, ούτε ένας άνθρωπος δεν διέσχισε τη θάλασσα», λέει ο επίτροπος. «Εάν αυτή η συμφωνία καταρρεύσει, θα πρόκειται για καταστροφή», προειδοποιεί.

«Θεωρώ ότι η Τουρκία θέλει πραγματικά να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της», δηλώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος υπενθυμίζοντας ότι από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει στο τραπέζι σημαντικά αντισταθμιστικά όπως είναι η διάθεση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση της καθημερινότητας των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

«Από τη πλευρά μας, προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που μας αντιστοιχεί ανάμεσα στο αρνητικό κλίμα και τις πολιτικές μας υποχρεώσεις. Αυτές οι δεσμεύσεις δεν αφορούν μόνο την υποχρέωση της Τουρκίας να σταματήσει τη ροή των αφίξεων, υπάρχει επίσης η δική μας υποχρέωση να υποστηρίξουμε οικονομικά τα τρία εκατομμύρια των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία. Αυτή η συνεργασία μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί», λέει ο κ. Αβραμόπουλος.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ