09-05-2021

Ριζικές αλλαγές στον ΚΟΚ: Έρχεται μείωση έως 50% και αναλογικά πρόστιμα

Μεγάλες αλλαγές επεξεργάζεται το Υπουργείο Μεταφορών στα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), καθώς και στη στη φιλοσοφία συμμόρφωσης των οδηγών που ευθύνονται για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Έθνος», το νέο σχέδιο του Υπουργείου Μεταφοράς «εξετάζει» την επιβολή μειωμένων προστίμων έως και 50%, αλλά και οικονομικών ποινών σε αναλογία με την οικονομική κατάσταση του παραβάτη του ΚΟΚ, κάτι το οποίο είχε προτείνει δημόσια ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης λίγες μέρες πριν.

Αναλυτικότερα, αναμένεται η μείωση των ποινών έως και 50% για τις περισσότερες παραβάσεις με εξαίρεση την παραβίαση του κόκκινου, του STOP, της κατανάλωσης αλκοόλ, της υπερβολικής ταχύτητας και όσων άλλων σχετίζονται με πρόκληση σοβαρών ατυχημάτων.

Παράλληλα, εξετάζεται και η επιβολή «κοινωνικής εργασίας» σε όσους προκαλούν τροχαία με θανατηφόρες ή βαριές σωματικές βλάβες, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η αύξηση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, η οποία συζητείται εδώ και χρόνια χωρίς ωστόσο να έχει εφαρμοστεί ακόμα.

Τέλος, οι αλλαγές, σύμφωνα τον Μαυραγάνη, έχουν ήδη συζητηθεί στην αρμόδια για την οδική ασφάλεια διακομματική επιτροπή της Βουλής, η οποία θα ξανασυνεδριάσει στα τέλη του μήνα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ