20-04-2021

Βέλη Κεφαλογιάννη στο ΥΠΑ για το θέμα της διάθεσης του Παρθενώνα στον Gucci

Η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, χαρακτήρισε πολύ λάθος τη διαχείριση, από το υπουργείο Πολιτισμού, του θέματος της διάθεσης ή μη του Παρθενώνα σε γνωστό οίκο μόδας (Gucci) για την πραγματοποίηση επίδειξης μόδας.

Μετά το τέλος της συνάντησής της στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου αν ήταν σωστή η απόφαση να μην παραχωρηθεί ο Παρθενώνας στο γνωστό οίκο μόδας, επισήμανε:

«Αυτό δεν είναι κάτι που απαντιέται με ένα ναι ή με ένα όχι. Υπάρχουν κάποια μνημεία όπως ο Παρθενώνας που είναι εκτός συναλλαγής, είναι αδιαπραγμάτευτα, υπάρχουν όμως πάρα πολλά μνημεία και χώροι σε ολόκληρη τη χώρα, όχι μόνο στην Αθήνα που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να μπορούμε να τα διαθέσουμε, πάντα με κανόνες και με συγκεκριμένες προδιαγραφές, ώστε να γίνονται εκδηλώσεις και διάφορες άλλες, τέτοιου είδους ενέργειες».

Παράλληλα, τόνισε: «Θεωρώ ότι ήταν πολύ λάθος η διαχείριση που έγινε από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς η πολιτική ηγεσία δεν ασχολήθηκε με ένα θέμα και το άφησε να φτάσει στο να γίνει ένα ζήτημα που απασχόλησε τη δημοσιότητα χωρίς να έχει προηγουμένως κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.

Στο παρελθόν έχουν υποβληθεί τέτοιου είδους αιτήματα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού είχε ασχοληθεί και έτσι και βρέθηκαν συμβιβαστικές λύσεις και δεν χρειάστηκε να υπάρξει αυτή η αρνητική δημοσιότητα που προκλήθηκε ακριβώς από την ολιγωρία του υπουργείου Πολιτισμού.

Επειδή το ΚΑΣ είναι ένας πολύ σημαντικός φορέας στον οποίο συμμετέχουν έγκριτοι κορυφαίοι αρχαιολόγοι της Ελλάδας θα έπρεπε όλοι να δείχνουμε πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και σεβασμό στους θεσμούς».

Στο επίκεντρο της συνάντησης της κ. Κεφαλογιάννη και του κ. Τζιτζικώστα βρέθηκε το θέμα της Αμφίπολης, για το οποίο ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 1,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και ενός εκ. ευρώ επιπλέον από το Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας για την ανάδειξη του μνημείου και του περιβάλλοντα χώρου, ώστε να γίνει επισκέψιμο στους πολίτες.

«Εντός του 2017 θα έχουμε, πιστεύω, την έναρξη των εργασιών στην περιοχή.

Άλλωστε, για μας το 2017 είναι ορόσημο, καθώς προσπαθούμε το νέο ΕΣΠΑ να το κάνουμε να ξεκινήσει γρήγορα, να έχει μελέτες έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν άμεσα τα κονδύλια και οι απορροφήσεις και να αρχίσουν να γίνονται οι εργασίες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η τομεάρχης της ΝΔ υπογράμμισε ότι «σε αντίθεση με το υπουργείο Πολιτισμού που εδώ και δύο χρόνια δεν έχει κανένα σχέδιο και καμία συγκροτημένη πολιτική για το πώς θα αναδείξει τον πολιτισμό στη χώρα και πώς θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που ο πολιτισμός που μπορεί να έχει και για την ανάπτυξη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, στόχους και στρατηγική».

Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε την κ. Κεφαλογιάννη για τα σημαντικά μικρά και μεγάλα έργα που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια στην Κεντρική Μακεδονία στο χώρο του πολιτισμού, με προμετωπίδα το νέο μουσείο της Βεργίνας που θα ολοκληρωθεί και τόνισε ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια στην περιφέρεια σημειώθηκε αύξηση κατά 300% στην επισκεψιμότητα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία».

«Για μας το μεγάλο ζητούμενο είναι να συνδυαστεί ο πολιτισμός, το πολιτιστικό απόθεμα με τον τουρισμό για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και έσοδα για τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές οικονομίες» πρόσθεσε η κ. Κεφαλογιάννη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ