17-04-2021

Άγριο ξύλο σε υπό κατάληψη σχολείο στον Βόλο – Γονείς πλακώθηκαν με μαθητές

Στα χέρια ήρθαν χθες γονείς μαθητών και μαθητές του Γενικού Λυκείου Αγριάς, που επιχείρησαν να συνεχίσουν για δεύτερη ημέρα την κατάληψη του σχολείου τους.

Γονείς που επιχείρησαν να σπάσουν το λουκέτο στην αυλόπορτα, συγκρούστηκαν με μαθητές που αντέδρασαν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έπεσαν γροθιές, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός μαθητή και του προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του σχολείου.

Το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στις 7 περίπου χθες το πρωί. Το ΓΕΛ Αγριάς βρέθηκε προχθές σε κατάληψη. Αφορμή αποτέλεσε η ποινή που επιβλήθηκε από το διευθυντή του σχολείου σε δύο μαθητές. Τα ακριβή αίτια της αποβολής δεν έχουν γίνει γνωστά. Άλλες πληροφορίες λένε ότι οι δύο μαθητές χτύπησαν συμμαθητή τους, άλλες ότι οι αποβληθέντες είχαν βάλει ραδιόφωνο μέσα στην τάξη και προκαλούσαν αναταραχή. Σε κάθε περίπτωση, η αποβολή των δύο μαθητών θεωρήθηκε άδικη από μερίδα συμμαθητών τους που προχθές προχώρησαν σε κατάληψη.

Το λουκέτο θα παρέμενε κλειδωμένο και χθες. Τρεις μαθητές, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν μεταβεί από νωρίς στο σχολείο και είχαν κλείσει την αυλόπορτα με αλυσίδα και λουκέτο.

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών, αποτελούμενη από τέσσερα άτομα που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο, βρέθηκαν έξω από το κλειδωμένο προαύλιο για να πείσουν τους μαθητές να λήξουν την κατάληψη. Οι μαθητές φαίνεται ότι ήταν ανένδοτοι. Τότε γονείς επιχείρησαν να σπάσουν το λουκέτο. Ακολούθησε συμπλοκή. Όπως ανέφεραν οι γονείς των μαθητών που συμμετείχαν στο επεισόδιο, δέχθηκαν επίθεση από τους τρεις μαθητές που ήταν εκείνη την ώρα στο σχολείο. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων φέρεται σύμφωνα με δηλώσεις τους να δέχθηκε επίθεση με γροθιά στη μύτη του που «έλυσε» και στα πλευρά.

Πληροφορίες από άλλους γονείς μαθητών κάνουν λόγο ότι γονέας ήταν εκείνος που επιτέθηκε στους μαθητές, χτύπησε έναν στη μύτη με αποτέλεσμα να ματώσει.

Τελικώς οι γονείς φαίνεται ότι κατάφεραν να σπάσουν το λουκέτο και να ανοίξουν την αυλόπορτα. Λίγο πριν τις οκτώ το πρωί, οπότε και πήγε στο σχολείο η υπεύθυνη του κυλικείου, ενημέρωσε ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή και κλήθηκαν οι εκπαιδευτικοί για μάθημα.

Αίτημα να βγει η αυλόπορτα για να εμποδιστεί η κατάληψη

Ερωτηθείς ο διευθυντής του σχολείου Δημοσθένης Τριανταφύλλου για τα όσα διαδραματίστηκαν έξω από το Γενικό Λύκειο Αγριάς, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «δεν ήμουν μπροστά, δεν είδα τίποτα». «Εγώ όταν πήγα στο σχολείο, είδα ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή», είπε.

Ο ίδιος όμως, νωρίτερα το πρωί, είχε απευθύνει αίτημα στο Πολυδύναμο Τμήμα Αγριάς, να στείλει συνεργείο ο Δήμος Βόλου για να βγάλει την αυλόπορτα, ώστε να μην μπορέσουν να κάνουν κατάληψη οι μαθητές.

Το αίτημα, ο προϊστάμενος του τμήματος Νίκος Μαγγίτσης, μετέφερε στους πολιτικούς προϊσταμένους του. Έλαβε την απάντηση ότι ο Δήμος Βόλου φροντίζει για την αποκατάσταση ζημιών στα σχολεία κι όχι για θέματα που άπτονται της εσωτερικής λειτουργίας των σχολείων και της ασφάλειας των σχολείων. Το αίτημα απορρίφθηκε.

«Σύστημα οι καταλήψεις»

Ο γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών του Γενικού Λυκείου Αγριάς Παναγιώτης Τσιάκος, που δέχθηκε να μιλήσει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ανέφερε ότι η κατάληψη αποφασίστηκε από μειοψηφία μαθητών.

«Εμείς όταν εκλεχτήκαμε στο διοικητικό συμβούλιο, το πρώτο που κάναμε ήταν να έρθουμε σε επαφή με το 15μελές μαθητικό συμβούλιο, προκειμένου να λύνουμε από κοινού τα προβλήματα. Δυστυχώς δύο ημέρες αργότερα, πριν την περίοδο των Χριστουγέννων οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη. Προχθές, πάλι τα ίδια έκαναν κατάληψη και χωρίς να έχουν απόφαση του 15μελούς. Μόνο 7 ψήφισαν υπέρ και 8 κατά της κατάληψης. Πήγαν όμως μαθητές και έκλεισαν το σχολείο. Εμείς τους είπαμε ότι δεν νομιμοποιούνται να κλείνουν το σχολείο», ανέφερε ο Παναγιώτης Τσιάκος.

Προχθές, στον απόηχο της πρώτης ημέρας κατάληψης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι δέχθηκε τηλεφωνικές διαμαρτυρίες από γονείς για το κλείσιμο του σχολείου.

Σχολικό συμβούλιο

Με φόντο τα επεισόδια στην πύλη του σχολικού προαυλίου, για σήμερα συγκαλείται έκτακτο σχολικό συμβούλιο, σύμφωνα με τον κ. Τσιάκο.

Το σχολικό συμβούλιο θα γίνει στις 8 το πρωί και σε αυτό θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, προκειμένου να εξετάσουν τα γεγονότα αλλά και τα αίτια των μαθητικών καταλήψεων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ