12-05-2021

Δίκη Χ.Α.: Η επίθεση έγινε με εντολές της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, λέει μάρτυρας

Συνεχίστηκε σήμερα Παρασκευή για 126η ημέρα η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών, με την υπόθεση της επίθεσης χρυσαυγιτών, στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, στις 10 Ιουλίου 2013.

Κατά την προηγούμενη διαδικασία κατέθεσε ο μάρτυρας Παναγιώτης Τσαφόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στις δραστηριότητες του «Συνεργείου» και είπε ότι στην επίθεση συμμετείχαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός και Νίκος Μίχος, ο πρώτος σύμφωνα με τα λεγόμενα των περιοίκων και ο δεύτερος σύμφωνα με φωτογραφία που είδε ο ίδιος ο μάρτυρας.

Στο βήμα σήμερα βρέθηκε ο Δριμυλής Παναγιώτης, ο οποίος τραυματίστηκε κατά την επίθεση και ήταν ο υπεύθυνος του «Συνεργείου» εκείνη την περίοδο.

«Εγώ ήμουν στην πόρτα με τα 4 παιδιά. Εκείνη τη στιγμή υπήρξε ένα πάγωμα. Οι πρώτες μηχανές ήρθαν, στρογγυλεύει ο δρόμος, και κατεβαίνουν οι πρώτοι επιβάτες. Οι συνεπιβάτες αρχίζουν και κατεβαίνουν και κρατούσαν τα ξύλα. Κινούνται προς εμένα και τα παιδιά. Είπα στα παιδιά να τρέξουν και έτρεξαν. Αρχίζουν και με χτυπούν, βρίσκομαι στο πεζοδρόμιο» δήλωσε ο μάρτυρας και συνέχισε με την περιγραφή των δραστών:

«Κάποιοι έχουν ρούχα παραλλαγής, κάποιοι όχι, σε πολλές μπλούζες γράφει ΧΑ. Κάποιοι είχαν καλυμμένα πρόσωπα, κάποιοι όχι. Με χτυπούσαν με ξύλα και κριπτονάιτ από μηχανές. Δεν πρέπει όλο αυτό να κράτησε πάνω από 2 λεπτά. Έπεσα κάτω και τότε δέχθηκα χτυπήματα και στο πόδι. Από τα παιδιά που ήταν μαζί μου, μόνο ένα πρόλαβαν και το χτύπησαν. Άγγελο τον έλεγαν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση από το προεδρείο ο μάρτυρας τόνισε πως η Χρυσή Αυγή επιτίθεται γιατί αυτή είναι η πολιτική της, να επιτίθεται σε αντιφασιστικούς χώρους.

Σχετικά με την παρουσία των δύο βουλευτών της Χ.Α. ο κ. Δριμυλής είπε πως ενημερώθηκε και εκείνος από περιοίκους ότι ο Γ. Λαγός και ο Ν. Μίχος ήταν παρόντες.

Αναφερόμενος στη φύση της επίθεσης ο μάρτυρας την χαρακτήρισε οργανωμένη:

«Δεν ήταν αυθόρμητη επίθεση. Είχαν εντολές, από την ηγεσία, κατά τον τρόπο που είναι οργανωμένη η Χ.Α.. Ο μηχανισμός είναι τέτοιος που νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι χωρίς να πάρει εντολή από τον αρχηγό. Όταν ένας βουλευτής είναι εκεί, φαίνεται ο Μιχος και ο Λαγός, δεν υπήρχε έπειτα καμία επίπληξη και εκλέχθηκαν και πάλι σαν βουλευτές».

Αν. Εισαγγελέας: Σταματάει στο Μίχο και το Λαγό η γνώση;

Μάρτυρας: Η ΧΑ είναι ένα προσωποπαγές κόμμα, από την ίδρυσή της ο κ. Μιχαλολιάκος.

«Εγώ την πρώτη εικόνα που έχω από την Χρυσή Αυγή, είναι από όταν ήμουν μαθητής. Το 1987 που έβλεπα τα συνθήματα «Ρουντολφ Eς», SS και αγκυλωτούς σταυρούς. Είναι φασιστική οργάνωση».

Πολιτική Αγωγή: Τι άλλα στοιχεία κατατείνουν ότι η ηγεσία της ΧΑ οργάνωσε την επίθεση;

Μάρτυρας: Υπάρχουν μηνύματα στο κινητό του Λαγού που αναφέρονται στην προπαρασκευή και κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που έχουν αναπαραχθεί σε μέσα, κυρίως από την ΕφΣυν. Τα έχω δει.

Πολιτική Αγωγή: Υπάρχει κάποιο μήνυμα που αναλαμβάνει την ευθύνη ο Λαγός;

Μάρτυρας: Ο Λαγός στέλνει μήνυμα και λέει «ήρθαμε και τους γ@μήσαμε».

Πρόεδρος: Aυτό είναι ανάληψη της ευθύνης;

Μάρτυρας: Aναλαμβάνει την ευθύνη, συμμετέχει και αυτός.

Απαντώντας σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής σχετικά με το αυτοκίνητο που επέβαινε ο βουλευτής Λαγός, ο μάρτυρας κατέθεσε πως εκ των υστέρων έμαθε πως το όχημα ήταν μισθωμένο από εταιρεία λίζινγκ στην Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής δικασίμου, οι συνήγοροι υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής, τοποθετούνταν – διακόπτοντας ή εξετάζοντας τον μάρτυρα –  με ειρωνικό και προσβλητικό ύφος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνεχώς ένταση στην αίθουσα.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στο Εφετείο Αθηνών.

Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ