23-10-2020

«Η φετινή χρονιά στην κρουαζιέρα θα είναι καλή», προβλέπουν φορείς της ναυτιλίας

Η βελτίωση των λιμενικών υποδομών, το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ναύδετα όπου αγκυροβολούν τα κρουαζιερόπλοια και η επιτάχυνση των διαδικασιών με τις οποίες εκδίδονται βίζες για τους τουρίστες εκτός συνθήκης Σένγκεν, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, με εκπροσώπους της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΚΚΦΝ).

«Η φετινή χρονιά στην κρουαζιέρα θα είναι καλή. Κατά συνέπεια πρέπει να μη χαθεί η ευκαιρία και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, για να κρατήσει η χώρα και την επόμενη χρονιά το ίδιο επίπεδο προσεγγίσεων», τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΚΚΦΝ.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέλαβε την πρωτοβουλία να πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα σύσκεψη, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών, που θα αφορά την επίσπευση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας για τουρίστες από Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Κροατία και Τουρκία. Στο άμεσα προσεχές χρονικό διάστημα, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη με τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κρουαζιέρας.

Ο κ. Κουρουμπλής μετέφερε τη βούληση της κυβέρνησης, και μάλιστα προσωπικά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί το HOME PORTING (έναρξη και τερματισμός της κρουαζιέρας στο ίδιο λιμάνι) στην Ελλάδα. Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα για την αξιοποίηση ορισμένων λιμανιών, που σχετίζονται με την κρουαζιέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Δίκη Χρυσής Αυγής: Πέρασαν χειροπέδες στον Ματθαιόπουλο μέσα στην αίθουσα (video)

Με την ιδιότητα του πλοιάρχου, ο κ. Κουμπενάς έθεσε τα ζητήματα της φορολόγησης των ναυτικών και της ναυτικής εκπαίδευσης και είχε πλήρη ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη πάρει ο κ. Κουρουμπλής.

Συζητήθηκε επίσης η προοπτική ενοποίησης του Μουσείου Εμπορικής Ναυτιλίας με το μουσειακό χώρο που λειτουργεί στο Liberty Hellas.