23-04-2021

ΙΕΠ: Ουδέποτε αμφισβητήθηκε η παρουσία της «Αντιγόνης» στο λύκειο

Το θέμα της διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γραμματείας επαναφέρει σήμερα Παρασκευή, με ανακοίνωσή του, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Το ΙΕΠ ξεκαθαρίζει ότι η παρουσία του μαθήματος της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή στο πρόγραμμα σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «ουδέποτε αμφισβητήθηκε» και επιπλέον, κάνει λόγο για επαναφορά της διδασκαλίας του «Επιτάφιου» του Θουκυδίδη.

Ειδικότερα, το ΙΕΠ αναφέρει ότι «η αναβάθμιση και η ενίσχυση των ανθρωπιστικών σπουδών και η αξιοποίηση προς τούτο των πιο πρόσφορων κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, είναι βασικός στόχος και σταθερό μέλημά του» και προσθέτει:

«Η “Αντιγόνη” είναι ένα εμβληματικό έργο του Σοφοκλή και η παρουσία του στο πρόγραμμα σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ουδέποτε αμφισβητήθηκε από τα αρμόδια όργανα του ΙΕΠ. Το όλο ζήτημα προέκυψε από αυθαίρετες υποθέσεις και ατεκμηρίωτους συλλογισμούς, που αβασάνιστα υιοθετήθηκαν από μερίδα των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων. Αντίθετα, το ΙΕΠ έχει επεξεργαστεί ήδη προτάσεις για την ένταξη του «Επιταφίου» του Θουκυδίδη στο πρόγραμμα σπουδών του λυκείου».

Τέλος, το ΙΕΠ καταλήγει, στην ανακοίνωσή του ότι υπάρχει προθυμία να αξιοποιηθεί «κάθε εποικοδομητική πρόταση» που θα κατατεθεί από τους αρμόδιους φορείς στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ήδη ξεκινήσει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ