26-02-2021

Εισαγγελείς ανοίγουν εκ νέου φακέλους της Novartis

Υποθέσεις χρηματισμού γιατρών και φαρμακοποιών από την εταιρεία NOVARTIS, και άλλες φαρμακοβιομηχανίες, που σε πρώτη εκτίμηση ξεπερνούν σε τζίρο τις 700.000 ευρώ φέρνει στο προσκήνιο η έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση.
Τα πορίσματα των Επιθεωρητών Υγείας το 2012 και το 2014, που έχει στη διάθεσή της η ΕΡΤ, αποκαλύπτουν δύο υποθέσεις στη Θεσσαλονίκη οι οποίες είχαν κλείσει επιμελώς και τώρα ξανανοίγουν.
Τρεις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, μία εκ των οποίων η μητρική «Novartis» με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, αλλά και μία μικρότερη ελληνική κατέθεταν ποσά χιλιάδων ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς ενός γιατρού και μιας φαρμακοποιού του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης.

Τραπεζικά εμβάσματα από το εξωτερικό, καταθέσεις σε προσωπικούς λογαριασμούς όχι μόνο από εταιρείες, αλλά και από φυσικά πρόσωπα, όπως και δεκάδες χιλιάδες ευρώ που διακινούνταν 10 ολόκληρα χρόνια από το 2001 έως το 2010, την εποχή του μεγάλου πάρτι στην υγεία και το φάρμακο περιγράφονται αναλυτικά σε δύο πορίσματα των επιθεωρητών υγείας.

Η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης που μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ έχει αναλάβει την προκαταρκτική εξέταση και στέλνει τα πορίσματα με τις μίζες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Στο μεταξύ έχει ήδη διαταχθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στελεχών της Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια ονόματα εντοπίστηκαν στην λίστα εμβασμάτων προς το εξωτερικό, με κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ