27-02-2021

Για δεύτερη φορά αθώοι όσοι κατηγορούνταν για την εισβολή στη Μητρόπολη το περασμένο καλοκαίρι

Εκ νέου αθώοι κρίθηκαν όσοι κατηγορούνταν για την εισβολή -το περασμένο καλοκαίρι- στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στο Ναό Γρηγορίου του Παλαμά, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, διαμαρτυρόμενοι για την επιχείρηση εκκένωσης του παλιού ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», χώρος που τελούσε επί μήνες υπό κατάληψη και φιλοξενούσε πρόσφυγες.

Το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης -ενώπιον του οποίου κλήθηκαν να δικαστούν ύστερα από έφεση υπέρ του νόμου που είχε ασκήσει εισαγγελέας κατά της προηγούμενης απαλλακτικής απόφασης του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης- αθώωσε τους 25 νεαρούς κατηγορούμενους για «υβριστική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια θρησκευτικής λατρείας», πράξη που τους καταλογίζονταν.

Την αθώωσή τους πρότεινε νωρίτερα και η εισαγγελέας της έδρας, που στην αγόρευσή της είπε ότι δεν προέκυψε ποιοι μπήκαν και ποιοι όχι στον Ναό ούτε αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι ενήργησαν με το δόλο που απαιτείται προκειμένου να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα.

Όσοι εκ των κατηγορουμένων παρέστησαν στη δίκη, απολογούμενοι, έκαναν λόγο για συμβολική πράξη διαμαρτυρίας κατά της επιχείρησης εκκένωσης –και μετέπειτα κατεδάφισης- του παλιού ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», τονίζοντας ότι επρόκειτο παράλληλα για έκφραση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που φιλοξενούταν στο συγκεκριμένο χώρο. Σε καμία περίπτωση, όπως πρόσθεσαν, δεν είχαν ως στόχο να προσβάλουν το θρησκευτικό συναίσθημα.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από δεκάδες αλληλέγγυους που από νωρίς συγκεντρώθηκαν στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης για να συμπαρασταθούν στους κατηγορουμένους.

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό έγινε στις 31 Ιουλίου του προηγούμενου έτους, όταν ομάδα νεαρών εισήλθε στο εσωτερικό της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλης, πετώντας φέιγ βολάν, πριν αποχωρήσουν από το σημείο και συλληφθούν λίγο αργότερα από αστυνομικούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ