26-02-2021

Ερώτηση ευρωβουλευτή του ΚΚΕ σχετικά με την κακοκαιρία και τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων

Κατεπείγουσα ερώτηση κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για «την απαράδεκτη κατάσταση με τις σκεπασμένες από τα χιόνια σκηνές των προσφύγων που δίνουν σκληρή πολυήμερη μάχη, με κίνδυνο ζωής, σε άθλιες συνθήκες στα hotspots της Μόριας Λέσβου, της Σάμου, της Χίου, αλλά και στο Ελληνικό και στον καταυλισμό της Μαλακάσας», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος που κατέθεσε την ερώτηση, τονίζει ότι η κατάσταση αυτή είναι «άμεση συνέπεια των αποφάσεων της ΕΕ και ειδικότερα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που αποτελεί το μηχανισμό διπλού εγκλωβισμού πάνω από 16000 προσφύγων σε απαράδεκτες συνθήκες στα νησιά».

Όσες δηλώσεις «ευαισθησίας» κι αν γίνονται αυτές τις μέρες από εκπροσώπους της ΕΕ, την κυβέρνηση κι όσους στήριξαν αυτή την απαράδεκτη συμφωνία – προσθέτει ο ευρωβουλευτής – είναι προσχηματικές και συνιστούν πρόκληση.

Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται, συνεχίζει, ότι η ΕΕ και η κυβέρνηση θεωρούσαν δεδομένο ότι σημαντικό μέρος των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα θα βγάλουν το χειμώνα σε σκηνές, ή ακόμη και σε κοντέινερς και άλλους στεγασμένους χώρους στους οποίους δεν λειτουργεί ή δεν υπάρχει καν θέρμανση. Αυτό επιβεβαιώνει άλλωστε ο ισχυρισμός στελέχους της κυβέρνησης ότι «βολεύτηκαν» οι 9000 πρόσφυγες και ξεπαγιάζουν οι 1000.

Υπογραμμίζει επίσης ότι «αποτελεί επείγουσα ανάγκη, κανένας πρόσφυγας και μετανάστης να μη μένει σε σκηνή – κανένας χωρίς θέρμανση, ρεύμα και νερό, χωρίς κατάλληλη για το χειμώνα σίτιση, χωρίς δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Να δοθούν άμεσα χειμωνιάτικα ρούχα και ειδικά κλινοσκεπάσματα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών. Να μετακινηθούν επειγόντως από τα νησιά οι διπλοεγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες και να σταματήσουν οι σχεδιασμοί για δημιουργία κέντρων κράτησης».

Ο ευρωβουλευτής καταλήγει με την ερώτηση-καταγγελία: «Εκτός από τις δεδομένες μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ερωτάται ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος:

Πώς τοποθετείται και τι μέτρα θα πάρει η ΕΕ

– οι ΜΚΟ λυμαίνονται με τα γνωστά επιζήμια αποτελέσματα μεγάλο μέρος της όποιας ευρωενωσιακής χρηματοδότησης, ακόμη και την παροχή χειμωνιάτικων ρούχων και κλινοσκεπασμάτων, την ευθύνη των οποίων θα έπρεπε να έχουν οι κρατικές υπηρεσίες;

– πακτωλός χρηματοδοτήσεων της ΕΕ κατευθύνεται στη συγκρότηση και ενίσχυση κατασταλτικών μηχανισμών σε βάρος των προσφύγων, όπως η Ευρ. Συνοριακή Ακτοφυλακή».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ