27-10-2020

Θεσσαλονίκη: Με την εξέταση του Γ. Μπουτάρη συνεχίστηκε την Τρίτη η δίκη για την «Παγία»

Στην αταξία που επικρατούσε στα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης επί διοικήσεως του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, αλλά και στην παντελή απουσία -κατά την ίδια περίοδο- διαδικασιών ελέγχου, αναφέρθηκαν ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αρβανίτης, με την εξέταση των οποίων συνεχίστηκε για 2η μέρα, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, η δίκη για τη λεγόμενη «Παγία Προκαταβολή».

«Το σύστημα ήταν τέτοιο που εμπόδιζε τους ελέγχους», κατέθεσε από το βήμα του μάρτυρα ο κ. Μπουτάρης και στάθηκε στη μη τήρηση του διπλογραφικού συστήματος, ενώ, σχολιάζοντας τα ελλείμματα που κληρονόμησε από την περίοδο Παπαγεωργόπουλου ανέφερε ότι ο δήμος έχει τόσες περιπέτειες που «χάσαμε το λογαριασμό». Ο ίδιος είπε ότι «οι καταλογισμοί που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας από το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι για 120 εκατ. ευρώ».

Απαντώντας στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης καταλόγισε πολιτικές ευθύνες στους κατηγορούμενους αιρετούς για τη ζημιά ύψους 1,2 εκ. ευρώ, όπως αυτή προσδιορίζεται από το κατηγορητήριο, στο ταμείο της «Παγίας». «Ο δήμαρχος κι ο αντιδήμαρχος πρέπει να ψάχνουν. Ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος για όλα και οφείλει να προστατεύει τα λεφτά του δημοσίου. Προέρχομαι από τον ιδιωτικό κλάδο, εκεί που σε κλέβει και η μάνα σου, γι’ αυτό πρέπει να εφαρμόζεις ένα σύστημα ελέγχου που να σε διασφαλίζει».

Στο σημείο αυτό ο μάρτυρας είχε αντιπαράθεση με τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σωτήρη Καπετανόπουλο, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, όταν ο τελευταίος σχολιάζοντας τους ελέγχους του σημερινού δημάρχου, αναφέρθηκε στην υπόθεση των διαγωνισμών στον τομέα καθαριότητας του κεντρικού δήμου, η οποία ερευνάται από τις εισαγγελικές Αρχές. «Την ψυλλιάστηκα και έκανα ΕΔΕ μετά τις καταγγελίες» υπεραμύνθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης και απευθυνόμενος στο συγκεκριμένο υπερασπιστή είπε: «θα έπρεπε να ντρέπεστε».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Αίθριος ο καιρός την Τρίτη - Το βράδυ έρχεται η «Κίρκη» με ισχυρές βροχές και καταιγίδες (video)

Σε ερώτηση για το εάν οι κατηγορούμενοι ενήργησαν από κοινού και με δόλο, όπως τους αποδίδεται, ο κ. Μπουτάρης επισήμανε: «Δεν πιστεύω ότι το κάνανε με σκοπό. Μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου όλοι είναι αθώοι. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι κάποιος ενήργησε με δόλο, εκτός κι εάν είχε κάποιο βίτσιο. Από την άλλη είναι ανεξήγητο γιατί λείπουν τόσα λεφτά. Δεν πιστεύω ότι τα τιμολόγια κλαπήκαν».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Αρβανίτης, που διετέλεσε αντιδήμαρχος Οικονομικών το 2013, κατά την πρώτη θητεία του Γ. Μπουτάρη, εξεταζόμενος ως μάρτυρας, μίλησε για «χαοτική κατάσταση» στα οικονομικά του δήμου επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου. «Κανείς δεν νοιαζόταν για ελέγχους» σημείωσε, τονίζοντας ότι ούτε λογιστής μπορούσε να βγάλει άκρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Τέσσερις νεκροί μέσα σε λίγες ώρες - Στα 586 τα θύματα του κορονοϊού στη χώρα

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί αύριο. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται συνολικά 16 άτομα, ανάμεσα στα οποία ο Β. Παπαγεωργόπουλος, ο επί των ημερών του γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας, τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών και 11 υπάλληλοι οικονομικών υπηρεσιών του δήμου. Η βασική κατηγορία που τους καταλογίζεται είναι αυτή της απιστίας στην υπηρεσία.