16-05-2021

Συνδιάσκεψη ΠΑΜΕ: Χτίζουμε μαχητικό συνδικαλιστικό κίνημα ελπίδας και ανατροπής (εικόνες)

ρεπορτάζ: Αντώνης Ρηγόπουλος

Με κεντρικό σύνθημα «Χτίζουμε μαχητικό συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα ελπίδας και ανατροπής», ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου η 4η Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ στο ΣΕΦ με τη συμμετοχή περισσότερων από 510 σωματείων.

s1360089

Στη συνδιάσκεψη παρευρίσκονται περισσότεροι από 1200 αντιπρόσωποι, ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν με τους συμμετέχοντες να τραγουδούν το «Πάλης ξεκίνημα», και να εκλέγουν αμέσως μετά το Προεδρείο της Συνδιάσκεψης.

s1360097

Οι αντιπρόσωποι καλωσόρισαν τους 50 αντιπροσώπους 36 ξένων οργανώσεων από 23 χώρες.

s1360114

s1360133

Την παρουσίαση της εισήγησης της Εκτελεστικής Γραμματείας έκανε ο επικεφαλής της, Γιώργος Πέρρος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί το επίπεδο οργάνωσης των εργαζομένων στα σωματεία τους.

«Το ΠΑΜΕ κράτησε όρθια και συγκροτημένη από το κύμα της ενσωμάτωσης, υποταγής και διάλυσης μια ικανή δύναμη συνδικάτων και συνδικαλιστών που παλεύουν μαχητικά με ταξική γραμμή», ενώ συμπλήρωσε ότι «ενισχύθηκε με νέα συνδικάτα , κλαδικά και επιχειρησιακά, Εργατικά Κέντρα, δυνάμωσε την επιρροή του, εκατοντάδες νέοι εκλεγμενοι συνδικαλιστές δουλεύουν με τη γραμμή του, παλεύουν να αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων σε όλους τους κλάδους, για την ανασύνταξη του κινήματος», σημείωσε ο κ. Πέρρος.

s1360135

Το μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, χαρακτήρισε «βαθιά πληγή στο σώμα του συνδικαλιστικού κινήματος» τη δράση και τη λειτουργία του «κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού», αναφερόμενος στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ «και όλων των μεταμορφώσεών τους».
«Η επικράτησή τους σε στρατηγικούς τομείς, είναι μεγάλο εμπόδιο για την ενότητα των εργαζομένων. Αρνούνται και σήμερα να γράψουν στα σωματεία τους χιλιάδες εργολαβικούς συμβασιούχους, κακοπληρωμένους εργαζόμενους των δουλεμπορικών γραφείων που δουλεύουν στους ίδιους χώρους». Παράλληλα κατήγγειλε ότι «όλα αυτά συνοδεύονται και από φαινόμενα διαφθοράς, διασπάθισης εκατομμυρίων από κονδύλια και προγράμματα εξαγοράς, όπως στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας, Χανίων και αλλού». Τόνισε επίσης ότι αυτές οι οργανώσεις «δεν δίστασαν να υιοθετήσουν ακόμα και το σύνθημα “έξω τα κόμματα, έξω τα συνδικάτα από τους αγώνες”».

s1360141

Αναφερόμενος στις νέες γενιές εργαζομένων που ακόμη βρίσκονται σε σχολές κατάρτισης, ο κ. Πέρρος σημειώσε ότι «είναι καθήκον των σωματείων να προσανατολίσουν τη δράση τους στους χώρους κατάρτισης/μαθητείας. Να «εκπαιδευτούν» οι συνάδελφοι στις ιδιαιτερότητες αυτών των σχολών, να μάθουν τον χώρο, να υπάρχει καταμερισμός στα ΔΣ των σωματείων, να υπάρχει συγκεκριμένη ευθύνη για τις σχολές και τις ειδικότητες του κλάδου». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη της μεγαλύτερης οργάνωσης γυναικών, εξηγώντας ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, χωρίς τη συμμετοχή των γυναικών στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, στην οργάνωση του αγώνα», ενώ αναφέρθηκε και σε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με τα οποία «το 76% όσων εργάζονται με μερική απασχόληση στην ευρωζώνη είναι γυναίκες. Οι γυναίκες, είχαν κατά 15% μικρότερους μισθούς από τους άνδρες και κατά 35% μικρότερες συντάξεις».

O Γ. Πέρρος, από το βήμα της 4ης Συνδιάσκεψης, απηύθυνε πλατύ κάλεσμα σε νέα σωματεία να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ, «παρά τις επιφυλάξεις τους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. «Καλούμε σε συμπόρευση με το ΠΑΜΕ όλα εκείνα τα σωματεία που παρά τις επιφυλάξεις τους προσβλέπουν στην ισχυροποίηση του εργατικού κινήματος και κατανοούν τη σημασία δυνατού ταξικού πόλου», είπε ο κ. Πέρρος.

«Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, παραγωγικές, επιστημονικές και τεχνολογικές, για να υπάρχει φιλολαϊκή ανάπτυξη, για να υπάρχει αξιοπρεπής ζωή, δουλειά με δικαιώματα. Εμείς είμαστε αυτοί που παράγουμε όλο τον πλούτο! Τον ιδρώτα μας, τον κόπο μας τον καρπώνονται μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι. Αυτό μπορεί να αλλάξει. Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά!», κατέληξε ο κ. Πέρρος, στην εισηγητική ομιλία της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Χαιρετισμός από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία

Αμέσως μετά, στο βήμα ανέβηκε ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Μάικ Μακαγίμπα. «Πρέπει να απαιτήσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, να αγωνιστούμε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Να συμμετέχουμε στον αγώνα για τον έλεγχο των μέσων παραγωγής, την πάλη ενάντια στον καπιταλισμό. Να οργανωθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε μία συνδικαλιστική ομοσπονδία, την WFTU, την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Να απαντήσουμε στα ψέματα για καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο».
Ο ίδιος, αναφερόμενος στο ΠΑΜΕ, τόνισε ότι πρέπει «να παραμείνει παράδειγμα πάλης για την εργατική τάξη σε όλον κόσμο. Η Ελλάδα να παραμείνει παράδειγμα αντίστασης ενάντια στον καπιταλισμό, και εμείς να μεταφέρουμε αυτή την εμπειρία στους εργαζόμενους όλου του κόσμου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μακαγίμπα.

s1360143

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με χαιρετισμούς των προσκεκλημένων και τοποθετήσεις των αντιπροσώπων, ενώ το απόγευμα είναι προγραμματισμένη εκδήλωση – συζήτηση με τις ξένες αντιπροσωπείες με θέμα «Η εργατική τάξη ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους».

Η Συνδιάσκεψη θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής, με την εκλογή της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής.

Πηγή κεντρικής εικόνας: 902.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ