12-02-2021

Συγγνώμη από το ΚΕΛΠΝΟ στη δίκη για τις 11 οροθετικές γυναίκες που διαπομπεύθηκαν επί υπουργίας Λοβέρδου

Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου ξεκίνησε σήμερα η δίκη των 11 οροθετικών γυναικών που είχαν διαπομπευτεί και συλληφθεί τον Απρίλιο 2012 ως «παράνομα εκδιδόμενες».

Οι γυναίκες είχαν υποχρεωθεί σε εξετάσεις και είχαν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία τους, βάσει διάταξης του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία είχε αναφορά σε αναγκαστικό νόμο του 1940 σχετικά με τον «περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων».

Τρεις από τις κατηγορούμενες που διαπομπεύθηκαν από τον τότε υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο είναι σήμερα νεκρές. Οι δύο από αυτές, Κατερίνα και Μαρία, αυτοκτόνησαν, καθώς δεν άντεξαν την διαπόμπευσή τους από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου ήταν παρούσες οι τέσσερις, από τις 11 κατηγορούμενες, που είναι αντιμέτωπες για τα αδικήματα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή και της παράβασης του νόμου περί εκδιδόμενων γυναικών.

Στο πλευρό των κατηγορουμένων βρέθηκε σήμερα και κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισής τους, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τις γυναίκες για την διαπόμπευσή τους με την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους και των στοιχείων τους τον Απρίλιο του 2012».

Όπως ανέφερε ο κ. Ρόζενμπεργκ: «Είναι υποχρέωσή μου να πω δημοσίως ένα συγγνώμη για τη συμπεριφορά και μεταχείριση του ΚΕΕΛΠΝΟ στις γυναίκες αυτές. Πρόκειται για παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Η διάγνωση οροθετικότητας είναι εντελώς απόρρητη και δεν μπορούν να δοθούν χωρίς άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Ο επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ, απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου για τον λόγο που είχαν κοινοποιηθεί τα στοιχεία των γυναικών, είπε: «Προέβαλαν αρχικά τον ισχυρισμό ότι έγινε για λόγους δημόσιας υγείας. Δευτερευόντως ενημερώθηκαν ότι η κίνηση αυτή επιβλήθηκε τότε από το υπουργείο Υγείας».

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ, Δημ. Μανάτος, ο οποίος, μέχρι το 2014, συμμετείχε στην επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» που αφορούσε την «επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών» στις χώρες τους. Ο αξιωματικός κατέθεσε, πως αφορμή της όλης επιχείρησης κατά των γυναικών, ήταν όταν τον Απρίλιο του 2012 είχε συλληφθεί μία οροθετική σε οίκο ανοχής στις Αχαρνές.

Όπως είπε ο αστυνομικός, την επόμενη μέρα ξεκίνησε όλη η επιχείρηση, ενώ τόνισε πως υπήρχαν «άνωθεν εντολές» προκειμένου «όλες “οι προσαγωγές” να οδηγηθούν στο ΚΕΕΛΠΝΟ». Ο μάρτυρας είπε πως μετά την διαδικασία του ΚΕΕΛΠΝΟ «όσες γυναίκες βρέθηκαν θετικές μεταφέρθηκαν στην Ασφάλεια Αττικής και συνελήφθησαν» ενώ επεσήμανε πως «πριν από αυτό το σκηνικό πάντως, δεν είχε τύχει να πάμε στο ΚΕΕΛΠΝΟ».
Εισαγγελέας: Γνωρίζετε αν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό; Είστε σε θέση να γνωρίζετε κάτι τέτοιο;

Μάρτυρας: Δεν μπήκα στη διαδικασία να ρωτήσω αυτά τα πράγματα, ούτε μου έπεφτε λόγος. Απ’ όσο γνωρίζω ωστόσο, δεν έχει υπάρξει κάποια καταγγελία. Πολλές από τις κοπέλες μας άνοιγαν την καρδιά τους, δεν ξέρω τι έκαναν. Υπήρχαν κοπέλες που μας έλεγαν ότι πελάτες επέμεναν να μην χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Για τις συγκεκριμένες όμως δεν ξέρω.

Η δίκη συνεχίζεται στις 21 Νοεμβρίου.

Στήριξη του ΚΕΕΛΠΝΟ

Με ανακοίνωση του το ΚΕΕΛΠΝΟ, εκφράζει τη συμπαράσταση του στις γυναίκες που διαπομπεύθηκαν. «Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υποστηρίζει την ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα και βρίσκεται αρωγός στα ιατρικά και κοινωνικά προβλήματα των ευπαθών ομάδων με γνώμονα την προαγωγή και προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Αναγκαστικό τεστ και τιμωρία

Υπενθυμίζεται ότι τα θύματα προσήχθησαν στη Γενική Ασφάλεια, υποβλήθηκαν σε αναγκαστικό τεστ για τον HIV/AIDS, 29 από αυτές βρέθηκαν θετικές και στη συνέχεια κατηγορήθηκαν για πορνεία και παραπέμφθηκαν για «βαρέως σκοπούμενη σωματική βλάβη» εναντίον των υποτιθέμενων, άγνωστων πελατών, δηλαδή παραπέμφθηκαν για κακούργημα.

Διατάχθηκε από την εισαγγελία η φυλάκισή τους και η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους. Η κρατικής έμπνευσης διαπόμπευσή τους, υποτίθεται ότι στόχευε στην προστασία της κοινωνίας.

Σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας υπήρχε ολοσέλιδη φωτογραφία, με τίτλο «Αυτή που σκορπούσε το θάνατο», ενώ στην επίσημη ιστοσελίδα της Αστυνομίας έδιναν και λεπτομέρειες, όπως τα ονόματα των γονιών τους.

Ανυπόστατες κατηγορίες

Δεκάδες γυναίκες έμειναν στη φυλακή, κάποιες ακόμα και για ένα χρόνο, καθώς αποφυλακίζονταν σταδιακά. Πολλές απαλλάχθηκαν τελείως, ενώ άλλες καταδικάστηκαν για πλημμέλημα για πορνεία, αφού η κακουργηματική κατηγορία δεν αποδείχθηκε στα δικαστήρια για καμία.

Η Κατερίνα, άλλο θύμα της ίδιας εκστρατείας, έδωσε τέλος στη ζωή της στα τέλη του 2014, δύο χρόνια μετά τη διαπόμπευση. Μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στις διωκόμενες Οροθετικές σε παλαιότερη ανακοίνωσή τους ανέφεραν:

«Οι υπουργοί Λοβέρδος (Υγείας) και Χρυσοχοϊδης (Προστασίας του Πολίτη), ευθύνονται προσωπικά για την ακραία και μεθοδευμένη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών στον βωμό της προεκλογικής τους εκστρατείας, ενώ φυσικά εμπλέκονταν πολλά ακόμα πρόσωπα και θεσμοί», τονιζόταν σε σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ