18-02-2021

Σκουρλέτης: Οι ενεργειακές ελληνορωσικές σχέσεις, έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον

Οι ελληνορωσικές σχέσεις στον ενεργειακό τομέα έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον στο οποίο κύριο ρόλο μπορεί να έχει η επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα και την Ιταλία, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την έναρξη του 4ου ελληνορωσικού φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο σχεδιασμός για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας και Ιταλίας εξυπηρετεί τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και διαφοροποίηση των πηγών, ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, ενώ σημείωσε ως θετικό το γεγονός ότι η ρωσική πλευρά ενστερνίζεται πλήρως τους Κοινοτικούς κανόνες.

Τόνισε, ωστόσο, ότι μετά την υπογραφή σχετικού μνημονίου μεταξύ της ΔΕΠΑ, της ιταλικής Edison και της ρωσικής Gazprom για τον αγωγό, τον περασμένο Φεβρουάριο, η συζήτηση για την αναζήτηση πηγών και οδεύσεων πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα κράτη. «Οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, τώρα είναι η στιγμή για τη διαμόρφωση των σχεδίων που θα απαντούν σε αυτές τις ανάγκες» διαμήνυσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές ενεργειακές σχέσεις ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «μας δίνεται η ευκαιρία για μια αναγκαία επικαιροποίηση, κάνοντας στην άκρη ό,τι δεν μας βοηθά να πάμε μπροστά».

Ακόμη, επεσήμανε ότι η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου για την Ελλάδα, ενώ πρόσφατα η ενεργειακή συνεργασία επεκτάθηκε στον τομέα του πετρελαίου, με τη συμφωνία των ΕΛΠΕ με τη ROSNEFT για προμήθεια αργού αλλά και στον τομέα της εξοικονόμησης και των ανανεώσιμων πηγών.

«Οι ενεργειακές μας σχέσεις, έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον. Όσο κι αν σεβόμαστε το παρελθόν, όσο κι αν δεσμευόμαστε από το παρόν, εκείνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τέλος, περιέγραψε τα βήματα που υλοποιούνται για την ανάδειξη της χώρας μας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με τους αγωγούς ΤΑΡ και ελληνοβουλγαρικό, την αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και την κατασκευή νέου στην Αλεξανδρούπολη και τις συζητήσεις με Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο για μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ