24-02-2021

Απόγνωση στα κέντρα κράτησης μεταναστών – Διαμαρτυρίες για τις καθυστερήσεις

Επτά μήνες μετά τη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για το προσφυγικό και την επιχειρούμενη μείωση των ροών από τη Συρία, κάποιοι εκατοντάδες εξ αυτών μόνο έχουν επιστρέψει στην Τουρκία από την Ελλάδα. Το γεγονός δημιουργεί αυξανόμενη ανησυχία στις Βρυξέλλες ενώ τα υπερπλήρη hot spots αποτελούν καζάνια έτοιμα να εκραγούν και πολλές φορές καταγράφονται βίαια επεισόδια.

Η συμφωνία του περασμένου Μαρτίου σχεδιάστηκε με στόχο κατά κύριο λόγο την μείωση του αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων που εισέρρεαν στην Ευρώπη, οι περισσότεροι από αυτούς μέσω των ελληνικών νησιών με λέμβους και πλοιάρια με προορισμό τη Γερμανία.

Με τη συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση κήρυξε την Τουρκία «ασφαλή χώρα», γεγονός που της επιτρέπει να επαναπροωθεί τους μετανάστες πίσω σε αυτήν, ακόμη σε περιπτώσεις προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία ή άλλες χώρες και δικαιούνται διεθνή προστασία. Η Τουρκία συμφώνησε να τους υποδεχτεί σε αντάλλαγμα παραχωρήσεων από την πλευρά της Ευρώπης.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι βαλκανικές χώρες που αποτελούν τον λεγόμενο «βαλκανικό διάδρομο» έκλεισαν τα σύνορά τους έτσι ώστε οι μετανάστες που κατέφθαναν στην Ελλάδα για να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να εγκλωβιστούν σε ελληνικό έδαφος.

Ο αντικειμενικός σκοπός της συμφωνίας, δηλαδή η ανακοπή των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, έχει επιτευχθεί. Περίπου 17.000 άνθρωποι, οι μισοί από αυτούς Σύροι, επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν το επικίνδυνο ταξίδι από την Τουρκία προς την Ελλάδα από την ημέρα της συμφωνίας, ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σύγκριση με τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που κατέφθασαν την περασμένη χρονιά στην χώρα.

Ωστόσο, το δεύτερο βήμα της συμφωνίας, δηλαδή η επιστροφή τους στην Τουρκία φαίνεται πως καθυστερεί σημαντικά.

Μόλις 700 άνθρωποι, που έφτασαν στην Ελλάδα από την ημέρα ισχύος της συμφωνίας – το 4% του συνόλου που παραμένει στην Ελλάδα, έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία ενώ κανείς δεν επαναπροωθείται εάν αναγνωριστεί ως πρόσφυγας.

Από τους επιστραφέντες, οι περισσότεροι είναι οικονομικοί μετανάστες από χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές που έφυγαν χωρίς να υποβάλλουν αίτημα για άσυλο στην Ελλάδα. Περίπου 70 άνθρωποι που υπέβαλλαν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, παραιτήθηκαν από τη διαδικασία και ζήτησαν αυτοβούλως να φύγουν από τη χώρα.

Περίπου 61.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, μαζί με τους 15.900 στα ελληνικά νησιά, ενώ διαμένουν σε υπερπλήρεις δομές τη στιγμή που η υπομονή τους τελειώνει και ξεσπάσματα βίας καταγράφονται όλο και πιο συχνά.

Φυσικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιρρίπτει τις ευθύνες στην Ελλάδα, μιλώντας ανεπίσημα και με διαρροές.

«Ο στόχος της διασφάλισης των επαναπροωθήσεων δεν επιτυγχάνεται λόγω της αργής διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου από την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και στην προώθηση των αιτημάτων από την νεοσυσταθείσα Ελληνική Αρχή Αιτημάτων», αναφέρεται στην αναφορά προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Περαιτέρω προσπάθεια χρειάζεται να καταγραφεί επειγόντως από πλευράς ελληνικής διοίκησης ώστε να δημιουργηθεί μια ουσιαστική και βιώσιμη προϋπόθεση για την επαναπροώθηση των μεταναστών, που θα αποτελέσει και ισχυρό αντικίνητρο για αυτούς που επιδιώκουν να μετακινηθούν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας».

Από την πλευρά της η Αθήνα υποστηρίζει ότι το προσωπικό δεν επαρκεί για την επιτάχυνση της επώδυνης διαδικασίας αξιολόγησης των αιτημάτων ασύλου. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα ζητήσει τη συνδρομή της Ε.Ε. με προσωπικό ενώ οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν ανταποκρίνονται πετώντας το μπαλάκι ξανά στην Ελλάδα.

Σκληρή γραφειοκρατία

Η μακρά αναμονή και οι κακές συνθήκες στα κέντρα κράτησης έχουν μετατρέψει την απογοήτευση σε βία. Στη Χίο και στη Λέσβο τις τελευταίες ημέρες, οι αιτούντες άσυλο διαμαρτυρήθηκαν εξαγριωμένοι σε αξιωματούχους της Υπηρεσίας Ασύλου για τις καθυστερήσεις.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ανέρχονται σε 202 ενώ η χώρα έχει ζητήσει άλλους 100. Οι χώρες μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν ανταποκριθεί και η Ελλάδα διατυπώνει το ίδιο αίτημα ξανά και ξανά.

Το επίδικο στην απόφαση περί αποδοχής ή απόρριψης μιας αίτησης ασύλου είναι να διαπιστωθεί αν όντως οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία μπορούν να γίνουν με ασφαλή τρόπο.

«Μια λάθος απόφαση μπορεί να στείλει πίσω κάποιον με κίνδυνο της ζωής του», δήλωσε στο Reuters ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστείας. «Είναι θέμα ποιότητας και όχι ποσότητας“, πρόσθεσε ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ