27-02-2021

Διεκόπη εν μέσω εντάσεων η δίκη της Χρυσής Αυγής (video)

Ρεπορτάζ: Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα, Αντώνης Ρηγόπουλος

Συνεχίστηκε για 98η ημέρα η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών, όπου εξετάζεται η υπόθεση της επίθεσης μελών της ΧΑ σε μέλη του ΠΑΜΕ.

Η υπόθεση ξεκίνησε να εξετάζεται κατά την προηγούμενη διαδικασία, στην οποία ο μάρτυρας και μέλος του ΠΑΜΕ, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, κατονόμασε τους εργολάβους που πλήρωσαν τη ΧΑ για να επιτεθεί στο ΠΑΜΕ.

Στο βήμα βρέθηκε και σήμερα ο πρόεδρος του συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης.

Για μια ακόμη φορά ο κ. Πουλικόγιαννης τόνισε ότι οι χρυσαυγίτες του είπαν ότι«Τελειώσατε από το λιμάνι, θα φύγετε από δω, κουμάντο κάνει η Χρυσή Αυγή».

«Θεωρώ ότι η πρόθεσή τους ήταν ανθρωποκτόνος», τόνισε ο κ. Πουλικόγιαννης, ενώ σε ερώτηση σχετικά με τη διάρκεια της επίθεσης ο ίδιος είπε ότι σταμάτησε αφενός επειδή βγήκε κόσμος στα μπαλκόνια, και αφετέρου επειδή μάλλον είχαν προσυμφωνήσει πόσο θα διαρκέσει η επίθεση.

Η έδρα διέταξε διακοπή για περίπου μισή ώρα όταν προκλήθηκε ένταση, ύστερα από επίθεση που δέχτηκε ομάδα αντιφασιστών που κατευθυνόταν προς την αίθουσα από ομάδες της ΧΑ που βρίσκονταν στον χώρο των δικαστηρίων.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με αναφορές του Σ. Πουλικόγιαννη για την εμπλοκή του βουλευτή της ΧΑ Γιάννη Λαγού, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα είχε ανταλλάξει μηνύματα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση με τον Δεβελέκο, σωματοφύλακα του Γενικού Γραμματέα της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου.

Επίσης ο κ. Πουλικόγιαννης σημείωσε ότι ο βουλευτής Λαγός, την επόμενη ημέρα δεν διέψευσε το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαν δημοσιευτεί. Ο μάρτυρας δήλωσε ότι είναι πεποίθησή του ότι η ηγεσία της ΧΑ γνώριζε για την επίθεση.

Από την πλευρά των συνηγόρων της ΧΑ υπήρξαν έντονες αντιδράσεις όταν έγιναν αναφορές στην υπόθεση Κουσουρή, ο οποίος είχε ξυλοκοπηθεί βάναυσα το 1998 από μέλη της ΧΑ.

«Η ΧΑ λειτουργεί με τα πρότυπα μιας εθνικοσοσιαλιστικής, μιας ναζιστικής οργάνωσης, είναι στρατιωτικού τύπου, και ισχύει η αρχή του αρχηγού», δήλωσε ο μάρτυρας.

Η δίκη διεκόπη για την Πέμπτη καθώς προκλήθηκε μεγάλη ένταση όταν μετά από ερώτηση της πολιτικής αγωγής αν το παράγγελμα που υπήρξε για την επίθεση εναντίον των μελών του ΠΑΜΕ, ήταν ίδιο με εκείνο που ακούστηκε νωρίτερα στην αίθουσα όταν προκλήθηκε το επεισόδιο που οδήγησε στην ημίωρη διακοπή. Εκείνη τη στιγμή οι δικηγόροι της υπεράσπισης άρχισαν να προκαλούν μεγάλη ένταση με αποτέλεσμα η πρόεδρος να διακόψει τη διαδικασία.

https://vimeo.com/189763605

Στην αίθουσα προκλήθηκε ακόμη μεγαλύτερη ένταση όταν ομάδα αντιφασιστών που παρακολουθούσε τη δίκη άρχισε να φωνάζει συνθήματα εναντίον της ΧΑ, με τα μέλη της οργάνωσης να απαντούν με βρισιές, απειλές και συνθήματα.

Λίγη ώρα μετά την διακοπή της δίκης, η Χρυσή Αυγή, με δελτίο τύπου, ενημέρωσε ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, κάνοντας αναφορά σε «τάγματα εφόδου της αριστεράς», σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά τα σημερινά επεισόδια στο Εφετείο.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ