23-04-2021

Ανοικτός διάλογος για την «Ανοικτή Διακυβέρνηση»

Το  υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Διοικητική Μεταρρύθμιση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση) εγκαινιάζει  το διάλογο ενόψει της διαμόρφωσης του νέου νομοθετικού πλαισίου για την περαιτέρω προώθηση και εμπέδωση των πολιτικών για την «Ανοικτή Διακυβέρνηση» με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  στις 13:00 στο χώρο του Orange Grove (Λεωφόρος  Β. Κωνσταντίνου 5).

Μεταξύ των ομιλητών , θα είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον OGP,  Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η συμβολή όλων των συμμετεχόντων στην  ανοιχτή συζήτηση που θα γίνει με στόχο τη συγκέντρωση ιδεών και προτάσεων σε τέσσερα κεντρικά ερωτήματα που αντιστοιχούν στους σημαντικότερους στόχους πολιτικής της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας. Αυτά είναι:

  • Σε ποιες πληροφορίες/δεδομένα της Διοίκησης θα θέλατε να έχετε πρόσβαση και πώς θα τα χρησιμοποιούσατε;
  • Σε ποιες διαδικασίες λήψης αποφάσεων και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης θα θέλατε να έχετε συμμετάσχει ή να συμμετέχετε και με ποιο τρόπο;
  • Ποια εργαλεία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να διευκολύνουν την ενημέρωσή σας και την άσκηση ελέγχου ως προς τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών;
  • Ποιες τεχνολογικές εφαρμογές (applications) θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για τη διαφάνεια και τον έλεγχο της δράσης της δημόσιας διοίκησης;

Οι συμμετέχοντες θα επιλέξουν ένα από τα τέσσερα τραπέζια-εργαστήρια που θα υπάρχουν στο χώρο της εκδήλωσης και θα συζητήσουν το αντικείμενο της ερώτησης που επέλεξαν. Το σύνολο των συγκεντρωμένων προτάσεων θα υποβληθούν στην Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου για αξιοποίηση κατά την εκπόνηση του νέου νομοσχεδίου ενώ παράλληλα θα δημοσιευτούν στον δικτυακό τόπο της σχετικής ηλεκτρονικής δημόσιας διαβούλευσης opengov.diavgeia.gov.gr η οποία είναι ήδη ανοικτή για σχόλια έως τις 18/10.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ένας εκπρόσωπος από κάθε εργαστήριο θα παρουσιάσει σε όλους τους συμμετέχοντες τις τρεις σημαντικότερες προτάσεις που προέκυψαν στο εργαστήριο που συμμετείχε.

Πιστεύοντας ότι η ενεργή συμβολή κάθε ενδιαφερόμενου είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μίας σύγχρονης και ανοικτής δημόσιας διοίκησης, θα ακολουθήσουν και άλλες συνεργατικές δράσεις καθώς και ενέργειες για την εγκαθίδρυση ενός μόνιμου μηχανισμού διαλόγου με την Κοινωνία των Πολιτών.

%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%cf%87%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%bf%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων του χώρου της εκδήλωσης παρακαλούμε όπως δηλώσετε την συμμετοχή σας εδώ.

Δημόσια διαβούλευση επί των βασικών στόχων πολιτικής της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας:
opengov.diavgeia.gov.gr/minadmin/?p=119

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση:
www.opengovpartnership.org/country/greece/action-plan

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ