31-10-2020

Αυστραλή ανέλαβε προσωπικά τα οδοντιατρικά έξοδα ενός πρόσφυγα όταν έμαθε την ιστορία του

Στις δεκάδες ιστορίες προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα, και που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, έρχεται να προστεθεί μια ακόμη. Ο 25χρονος Γιάμεν από τη Συρία, ένας νέος που χρειάστηκε να θητεύσει στον συριακό στρατό πριν καταφύγει στην Ελλάδα, αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει και το «τέρας» που ονομάζεται «Εθνικό Σύστημα Υγείας» και το οποίο είναι πολύ γνωστό σε όλους τους Έλληνες.

Ο Γιάμεν, για πολλές ημέρες αισθανόταν έντονους πόνους στα δόντια του με αποτέλεσμα για μερικές εβδομάδες να αδυνατεί να φάει ή να κοιμηθεί. Μια ΜΚΟ τον παρέπεμψε στο νοσοκομείο όπου πήγε χωρίς τη βοήθεια μεταφραστή. Εκεί ο γιατρός του εξήγησε ότι η μόνη λύση είναι να του βγάλει όσα δόντια έχουν πρόβλημα.

Ο νεαρός Σύρος αποχωρεί από το νοσοκομείο, αρνούμενος να υποστεί το βγάλσιμο των δοντιών του και περνάει ακόμα μερικές ημέρες πονώντας αφόρητα.

Η ιστορία του όμως, φτάνει στα αυτιά της Λάλι Φόστερ, στελέχους της ΜΚΟ “Translators Without Borders” («Μεταφραστές Χωρίς Σύνορα»), που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Η κ. Φόστερ αναλαμβάνει προσωπικά τα έξοδα ώστε ο Γιάμεν να επισκεφτεί έναν οδοντίατρο. Με τη βοήθεια της μεταφράστριας Χριστίνας Θέμελη, o Γιάμεν επανακτά το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ενημερώνεται και να λαμβάνει αποφάσεις για την ίδια του την υγεία.

Ο Γιάμεν, όπως λέει ο ίδιος, τη νύχτα της Παρασκευής, κατάφερε να κοιμηθεί καλά για πρώτη φορά εδώ και πολλές ημέρες χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια αλλά και την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας.

Την εξιστόρηση των παραπάνω κάνει η ίδια η κ. Φόστερ, που ζει στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο και έχει παρακολουθήσει από κοντά την κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης.

Η κ. Φόστερ σημειώνει ότι το γλωσσικό φράγμα αποτελεί εμπόδιο ακόμη και στην ευζωία όσων προσφύγων ζουν στη χώρα και δεν γνωρίζουν τουλάχιστον αγγλικά και τονίζει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης που ήταν την Παρασκευή, ότι η παρουσία μεταφραστών, ιδιαίτερα σε χώρους όπως τα νοσοκομεία, είναι θεμελιώδους σημασίας. Στο παράδειγμα που παραθέτει, η κ. Φόστερ εξηγεί ότι ο νεαρός είναι πολύ πιθανό να είχε χάσει αρκετά από τα δόντια του αν είχε συμβιβαστεί με τις εντολές του γιατρού που τον εξέτασε στο νοσοκομείο.