24-02-2021

Συγκλίσεις ανάμεσα σε Τσίπρα και Μητσοτάκη εντοπίζει ο ΣΕΒ

Συγκλίσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών διαπιστώνει ο ΣΕΒ, αναλύοντας τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη. Ο Σύνδεσμος επιτίθεται, παράλληλα, στον κ. Α. Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον ως «Ρομπέν των Δασών», με αφορμή τις εξαγγελίες για κάλυψη κοινωνικών αναγκών από τα έσοδα της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Παρά τις ιδιαιτερότητες της αναπτυξιακής φιλοσοφίας των διαφορετικών πολιτικών χώρων, οι παρουσιάσεις των πολιτικών αρχηγών στη Θεσσαλονίκη συγκλίνουν στην αναγκαιότητα ταχείας εξόδου από την κρίση και την ύφεση και τη μετάβαση της οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο εστιασμένο στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, με περισσότερο σχεδιασμό, λιγότερη παροχολογία και μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τους περιορισμούς του μνημονίου, από κάθε άλλη φορά», αναφέρει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

«Υπήρξε, επίσης- προσθέτει- «συμφωνία θέσεων, όσον αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσω της μεγαλύτερης διείσδυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 σε συμφωνία με τους δανειστές, ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο δημοσιονομικό περιθώριο για τη μείωση της υπερφορολόγησης της ιδιωτικής οικονομίας».

Για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο ΣΕΒ αναφέρει, συγκεκριμένα ότι ο πρωθυπουργός «εστίασε, κυρίως, στο συνολικό τίμημα των 246 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις άδειες, αναλαμβάνοντας, μάλιστα, ο ίδιος, ως άλλος Ρομπέν των Δασών, να μοιράσει τα λεφτά αυτά για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, όταν είναι προφανές ότι τα έσοδα αυτά δεν είναι επαναλαμβανόμενα».

Ο Σύνδεσμος ασκεί, επίσης, κριτική στη θέση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν επιτυγχάνεται με τη μείωση του μισθολογικού κόστους. «Η ιδέα ότι η αύξηση των μισθών και η αύξηση του μεριδίου των μισθών στο συνολικό εισόδημα φέρνει ανάπτυξη είναι απολύτως λανθασμένη. Εάν δεν ήταν, τότε το μόνο που απαιτείται, για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, θα ήταν να αυξήσουμε τους μισθούς και να αναδιανείμουμε το εισόδημα, με υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και, κατ’ επέκταση, του κεφαλαίου υπέρ των μισθωτών» αναφέρει.

Τέλος, ο ΣΕΒ επισημαίνει δύο ελλείψεις και από τις δύο ομιλίες. Η πρώτη «ότι και οι δύο ομιλίες, αν και αναφέρονται γενικώς στην ανάγκη για εξωστρέφεια, δεν επικεντρώνονται και δεν μιλούν συγκεκριμένα για το πώς θα επιτευχθεί ένας σημαντικός στόχος: Η αύξηση του μεγέθους της μεταποιητικής βιομηχανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Και η δεύτερη ότι και οι δύο πλευρές τηρούν, για ευνόητους λόγους, σιγήν ιχθύος για το μείζον θέμα της χώρας, που είναι το ασφαλιστικό. Το ασφαλιστικό θα εξακολουθήσει για πολλά χρόνια ακόμη να απορροφά πόρους και να δημιουργεί πίεση για αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Συνεπώς, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί να ακούγεται ως ανέξοδη πολιτική προσπορισμού εσόδων, ωστόσο είναι ανέφικτη, δεδομένων των ελλειμάτων του ασφαλιστικού, (αλλά και της υγείας), που θα ενταθούν, καθώς ο ελληνικός πληθυσμός γερνά γρήγορα» υποστηρίζει ο ΣΕΒ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ