31-10-2020

«Φυτώριο» Ελλήνων Παραολυμπιονικών η Θράκη

Την τιμητική της έχουν οι Νομοί της Θράκης σε «παραγωγή» Παραολυμπιονικών, καθώς τέσσερις εξ αυτών που τίμησαν τα χρώματα της χώρας μας και κατέκτησαν υψηλές θέσεις στα αγωνίσματα που έλαβαν μέρος, προέρχονται από την συγκεκριμένη περιοχή.

Μεταξύ αυτών και ο χρυσός Παραολυμπιονίκης στο αγώνισμα των 100 μέτρων πεταλούδας, στην κατηγορία S9 στην κολύμβηση των ανδρών, Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης.

Από την Ξάνθη κατάγεται η Μαρία Καλπακίδου, που κατέκτησε την πέμπτη θέση στην κατηγορία S3, στο αγώνισμα των 50 μέτρων ύπτιου γυναικών.

Από την Ξάνθη κατάγεται επίσης, και η Σεμιχά Ριζάογλου, που ήρθε 8η και 11η αντίστοιχα, στα 50 μέτρα ύπτιου και 100 μέτρα ελεύθερης κολύμβησης γυναικών. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ της Κατερίνας Μπλέτσα, που κρατούσε 14 ολόκληρα χρόνια, με επίδοση 1:11.60.

Τέλος, από τον Έβρο κατάγεται και ο Δημήτρης Καρυπίδης, που ήρθε πέμπτος στα 50 μέτρα ύπτιου, στην κατηγορία S1 της κολύμβησης ανδρών.

Οι τρεις από τους κορυφαίους αυτούς αθλητές, οι Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης, Σεμιχά Ριζάογλου και Δημήτρης Καρυπίδης ανήκουν στον αθλητικό σύλλογο με την επωνυμία «Ηρόδικος», που έχει έδρα την Κομοτηνή, διευρύνοντας με αυτόν τον τρόπο το μεγάλο κατάλογο των επιτυχιών που έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ηρόδικου, Μιχάλης Ραγκούσης, δηλώνει περήφανος για τις επιτυχίες των αθλητών με αναπηρία, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που μέχρι πριν λίγα χρόνια διέθετε ελάχιστες υποδομές που θα μπορούσαν να διευκολύνουν το έργο τους και την προσπάθειά τους.

«Ο Ηρόδικος αριθμεί σήμερα περισσότερους από 30 αθλητές, σε διαφορετικά αγωνίσματα. Το σωματείο, όπως όλα τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στον αθλητισμό ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν μπορεί να προσφέρει όλα όσα θα ήθελε στο σύνολο των αθλητών του. Η κρατική επιχορήγηση είναι ελάχιστη και με αυτή προσπαθούμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες των αθλητών», τονίζει ο Μιχάλης Ραγκούσης.

Ο Ηρόδικος συστάθηκε στην Κομοτηνή το 2006, με πρωτοβουλία διακεκριμένων αθλητών, μελών του Συλλόγου «Περπατώ» και επιστήμονες του χώρου της άθλησης και της άσκησης. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να απαρτίζεται και να εκπροσωπείται από αθλητές από όλη την Ελλάδα και σε περισσότερα από πέντε παραολυμπιακά αθλήματα. Είναι μέλος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Αθλητών με Αναπηρία και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. Επιπρόσθετα, διατηρεί τμήματα άσκησης για όλες τις μορφές αναπηριών όλων των ηλικιών.

Η συζήτηση με τον Μιχάλη Ραγκούση περιστρέφεται γύρω από τον χρυσό Παραολυμπιονίκη, Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη, που γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1998, στις Φέρες του Νομού Έβρου.

«Ο Δημοσθένης ανήκει στο Σωματείο μας από το 2009 και προπονείται κάτω από πολύ καλές συνθήκες, καθώς έχει την τύχη να χρησιμοποιεί ένα νέο, σύγχρονο κολυμβητήριο, με 50αρα αγωνιστική πισίνα, στην Αλεξανδρούπολη. Ένα από τα λίγα πανελληνίως ανοικτά δημοτικά κολυμβητήρια», σημειώνει ο πρόεδρος του Ηρόδικου.

Ίσως ελάχιστοι γνωρίζουν, πως τις προηγούμενες πέντε σεζόν, στα 5 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Α.μεΑ. κατηγορίας ανδρών- γυναικών που έλαβε μέρος, ο Μιχαλεντζάκης κατέκτησε 25 χρυσά και 7 ασημένια μετάλλια, σε ηλικία μόλις 15 ετών, ενώ είναι κάτοχος πέντε πανελλήνιων ρεκόρ κατηγορίας παίδων, τριών πανελλήνιων ρεκόρ, κατηγορίας εφήβων καθώς και τεσσάρων πανελλήνιων ρεκόρ κατηγορίας ανδρών. Προπονητές του και αρωγοί στις επιτυχίες του είναι ο Τάσος Καλλιτσάρης και ο Γιώργος Τυλιγαδάς.

Τον Μάρτιο του 2016, ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Κωνσταντίνος Φίλης, βρέθηκε στην Κομοτηνή για να βραβεύσει τον αθλητή Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη, ως «ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού αθλητισμού, στις κατηγορίες ΑμεΑ και μέλος της Εθνικής Ομάδας Κολύμβησης ΑμεΑ».

Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας αναγνώρισε ότι «οι σύλλογοι “Περπατώ” και “Ηρόδικος” υποστηρίζουν με αποτελεσματικότητα και σε ουσιαστικό επίπεδο αθλητές αυτού του είδους».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Ηρόδικος συμμετείχε στην ελληνική αποστολή των Παραολυμπιακών του Ρίο με πέντε συνολικά αθλητές, μεταξύ των οποίων και οι Νίκος Γονιός και Κωνσταντίνος Βέλτσης, που αγωνίσθηκαν σε αγωνίσματα του στίβου.