14-05-2021

Δίκη Χ.Α.: Οι συνήγοροι των θυμάτων κατηγορούν τα αρμόδια θεσμικά όργανα για υπονόμευση της διαδικασίας

Οι συνήγοροι των θυμάτων της υπόθεσης της «Χρυσής Αυγής» κάνουν λόγο για «υπονόμευση της διαδικασίας» στην εκδίκαση της υπόθεσης. Οι ίδιοι στρέφονται κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης και των αρμοδίων θεσμικών οργάνων της πολιτείας που αδρανούν τόσο στο θέμα της μεταφοράς της δίκης σε άλλη αίθουσα, όσο και στις δικασίμους που ορίστηκαν, για τον μήνα Ιούνιο, οι οποίες είναι μόνο πέντε.

Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής, που θα δώσουν αύριο συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ μαζί με την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, ζητούν περισσότερες συνεδριάσεις του δικαστηρίου και αποδίδουν ευθύνες στους αρμόδιους για «απροσχημάτιστη υπονόμευση» στην εύρυθμη και ταχεία διεξαγωγή της δίκης.

Όπως αναφέρουν, σε γραπτή δήλωσή τους, με αφορμή την αυριανή συνέντευξη «συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, μιας από τις πιο σημαντικές δίκες στα ποινικά χρονικά της χώρας μας και, ενώ η ανάγκη για ταχεία διεξαγωγή της είναι προφανής, τα αρμόδια θεσμικά όργανα (Υπουργείο Δικαιοσύνης και Διοίκηση του Εφετείου), με τις πράξεις τους την ακυρώνουν».

Μετά και τη δήλωση της Προέδρου του Δικαστηρίου κ. Μαρίας Λεπενιώτη, κατά την τελευταία συνεδρίασή του, η οποία ενημέρωσε από έδρας, ότι οι δικάσιμοι που αποφάσισε η Διοίκηση του Εφετείου Αθηνών για τη δίκη της Χρυσής Αυγής τον μήνα Ιούνιο είναι μόλις πέντε (5), τη στιγμή που οι ανάγκες της δίκης απαιτούν τουλάχιστον διπλάσιες δικασίμους, ενώ παράλληλα υπενθύμισε την αθέτηση των υποσχέσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου τον Μάιο του 2015 για παραχώρηση αίθουσας που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες της δίκης και για την αναχωροθέτησή της στο Εφετείο Αθηνών, δεν υπάρχουν πλέον αμφιβολίες ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Διοίκηση του Εφετείου Αθηνών υπονομεύουν απροσχημάτιστα, με τις πράξεις τους, την εύρυθμη και ταχεία διεξαγωγή της δίκης».

Η Πολιτική Αγωγή ζητά τη μεταφορά της δίκης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθήνας και τη μέριμνα της Διοίκησης του Εφετείου, ώστε οι Εφέτες που δικάζουν την υπόθεση να απαλλαγούν άλλων καθηκόντων έτσι ώστε να δοθεί δυνατότητα απρόσκοπτης και ταχείας διεξαγωγής της.

Όπως αναφέρεται στη δήλωση «η απόφαση για ταχεία διεξαγωγή της δίκης είναι ξεκάθαρα ευθύνη θεσμική, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Διοίκησης του Εφετείου, το ίδιο και οι πράξεις που την τορπιλίζουν. Οι μεθοδεύσεις καθυστέρησης της δίκης της Χρυσής Αυγής από πλευράς των χρυσαυγιτών-κατηγορουμένων ήταν και είναι αναμενόμενες. Όμως η υπονόμευσή της από την κυβέρνηση και τα ίδια τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας πρέπει να σημάνει συναγερμό. Η άμεση και οριστική μεταφορά της δίκης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών, η αποκλειστική χρήση της για τη δίκη, καθώς επίσης και η αποκλειστική απασχόληση των μετεχόντων στη σύνθεση δικαστικών λειτουργών για τη δίκη αυτή, αποτελούν στοιχειώδεις όρους για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης και ταχείας διεξαγωγής της και πρέπει να αποτελέσουν απαίτηση κάθε δημοκρατικού φορέα και πολίτη».

Πηγή φωτογραφίας: SOOC

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ