16-05-2021

ΣτΕ: Δεν ακυρώνεται η παύση του πρ. καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σ. Χατζάκη

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθ. 1291/2016 απόφασή του απέρριψε την αίτηση του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρη Χατζάκη, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της (2015) της τότε ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού με την οποία παύθηκε από την θέση.

Όπως είναι γνωστό ο Σωτήρης Χατζάκης, το 2013 είχε διοριστεί με τριετή θητεία καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Αναλυτικότερα, την 21η Απριλίου 2015, με απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και Νικολάου Ξυδάκη αντίστοιχα, ανακλήθηκε η προγενέστερη απόφαση διορισμού του Σωτήρη Χατζάκη στην θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Σύμφωνα με το νόμο 2273/1994, η θητεία του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου μπορεί να παυθεί πρόωρα, από το διοικητικό συμβούλιο με πλειοψηφία των 2/3 των μελών και με αιτιολογημένη απόφαση.

Ο Σωτήρης Χατζάκης είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και ζητούσε να ακυρωθεί ως παράνομη η υπουργική απόφαση με την οποία παύθηκε από τα καθήκοντά του.
Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του Σωτ. Χατζάκη ως αβάσιμη, κρίνοντας ότι η πρόωρη λήξη της θητείας του αιτιολογείται νόμιμα, καθώς διέπραξε δύο σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν το Εθνικό Θέατρο.

Το ΣτΕ ερμηνεύοντας τη νομοθεσία στο πλαίσιο των σκοπών του δημοσίου συμφέροντος, έκρινε ότι ο υπουργός Πολιτισμού μπορεί να αποφασίζει με αιτιολογημένη απόφαση του, την πρόωρη λήξη της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή και «για οποιονδήποτε άλλο σοβαρό λόγο».

Στην συνέχεια, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση ότι ο κ. Χατζάκης το 2014 υπέγραψε τρεις συμβάσεις έργου (για σκηνοθεσία παραστάσεων, κ.λπ.) με το Εθνικό Θέατρο συνολικού ύψους 4.000 ευρώ, ενώ το επιτρεπόμενο όριο είναι 2.000 και το 2015 υπέγραψε και πάλι τρεις συμβάσεις, συνολικού ύψους 31.000 ευρώ, ενώ το επιτρεπόμενο όριο είναι 2.000. Πάντως, ο Σωτήρης Χατζάκης, μεταξύ των άλλων, επικαλέστηκε ότι για τη σκηνοθεσία του έργου «Μυστικοί Αρραβώνες» δεν έλαβε αμοιβή. Να σημειωθεί, ότι μειοψήφησε ο σύμβουλος Επικρατείας Ηλίας Μάζος.

Τελικά, από το ΣτΕ κρίθηκε ότι ο κ. Χατζάκης υπέπεσε σε δύο σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας και απορρίφθηκαν όλοι οι ισχυρισμοί του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ