13-05-2021

Ηράκλειο: Προσοχή συνιστούν οι αρχές λόγω επικείμενης αφρικανικής σκόνης

Επανέρχεται το επόμενο διήμερο στην Κρήτη η αφρικανική σκόνη και σε σχετική ανακοίνωση της περιφέρειας Κρήτης επισημαίνεται ότι την Τετάρτη και την Πέμπτη 1 και 2 Ιουνίου 2016 αντίστοιχα, θα υπάρξουν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 λόγω μεταφοράς σκόνης.

Όπως τονίζεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η συγκέντρωση αιωρουμένων σωματιδίων PM10 αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50μg/m3 και τo φαινόμενο θα είναι εντονότερο από την Τετάρτη 01/6/2016 και θα διαρκέσει μέχρι τη Πέμπτη 02/6/2016 με βάση την παρούσα πρόγνωση, οπότε και θα υποχωρήσει σταδιακά. Από το φαινόμενο θα επηρεαστεί ολόκληρη η περιφέρεια Κρήτης.

Για το λόγο αυτό, η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρεια Κρήτης συστήνει:

α) Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα, θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

β) Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

γ) Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

δ) Στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη χρήση Ι.Χ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ