21-01-2021

Μυτιληναίος: Η 24η Μαΐου μπορεί να είναι ορόσημο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας

Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε μετά και το Eurogroup της 9ης Μαΐου, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στη Γενική Συνέλευση Μετόχων του Ομίλου, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν τόσο ο οικονομικός απολογισμός του 2015, όσο και οι στόχοι της εταιρείας για την τρέχουσα χρονιά. 

Η 24η Μαΐου αποτελεί καθοριστική, όπως χαρακτηριστικά είπε, ημερομηνία για την πορεία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, αλλά και για τους Ευρωπαίους που επιθυμούν να μπουν στην προεκλογική φάση του BREXIT, έχοντας κλείσει το ελληνικό θέμα.

Ο πρόεδρος του Ομίλου έκανε λόγο για προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, τονίζοντας πως οι ανησυχίες φαίνεται να έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται και από την άνοδο του χρηματιστηρίου, «ένα trend που ευχόμαστε να συνεχιστεί».    

Σε ότι αφορά στα ενεργειακά θέματα, η καθυστέρηση του ανοίγματος της αγοράς που κρατά ακόμα θα τελειώσει σύντομα μιας και οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στα προαπαιτούμενα του νέου πολυνομοσχεδίου που θα ψηφιστεί στις επόμενες μέρες. 

Σε σχετική ερώτηση για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας που πίστεψαν και επένδυσαν δισεκατομμύρια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, πλήγηκαν από τη μη είσπραξη των ΑΔΙ το 2015, επιρρίπτοντας πολιτικές ευθύνες. Για την τρέχουσα χρονιά ανέφερε ότι τα προσωρινά ΑΔΙ έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμπεριλαμβάνονται και αυτά στα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.  Όπως είπε “τα λεγόμενα προσωρινά ΑΔΙ έχουν εγκριθεί εδώ και 1,5 μήνα από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η απόφαση εφαρμογής θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν σκέψεις για μεταφοράς της έδρας όπως συμβαίνει σε πολλές επιχειρήσεις, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε «Εμείς παλεύουμε ακόμα στην Ελλάδα, πιστεύουμε στην Ελλάδα».

Σε ότι αφορά τη σχέση με τη ΔΕΗ ο Πρόεδρος του Ομίλου είπε χαρακτηριστικά ότι «η σχέση με τη ΔΕΗ είναι πολύ καλύτερη». Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως όριζε και η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα καταλήξουν μέχρι τέλος του μήνα σε συμφωνία.

Τέλος, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, σχολίασε πως «η ΔΕΗ πρέπει να σωθεί πάση θυσία» και ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση να στηρίξει τη ΔΕΗ στο θέμα των ληξιπρόθεσμων που αποτελούν το βασικό πρόβλημα της εταιρείας.

Η ΔΕΗ ουσιαστικά «πληρώνει» τη λογική του «δεν πληρώνω» καθώς είμαστε σε μια εποχή που πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά κάνουν τον προϋπολογισμό τους χωρίς να σκοπεύουν να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Μ. Καλουδάς

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ