12-02-2021

Απόσυρση του άρθρου 53 του νέου ασφαλιστικού ν/σ ζητά ο ΣΕΠΕΕ

Να αποσυρθεί το άρθρο 53 του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου ζητά με επιστολή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, αλλά και την Κομισιόν, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ).

Όπως εξηγεί στην επιστολή του ο ΣΕΠΕΕ, «το άρθρο 53 διευρύνει την προσωπική και αλληλέγγυα ευθύνη των οργάνων διοίκησης ΑΕ & ΕΠΕ η οποία, εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές, περιλαμβάνει πλέον και τις επιδικασθείσες οφειλές της εταιρείας προς τους εργαζόμενους». Επίσης, αναφέρει ότι «πρωτοφανώς για χώρα μέλος του ΟΟΣΑ, με το ίδιο άρθρο θεσπίζεται και αντίστοιχη ευθύνη για τους μετόχους της εταιρείας εφ’όσον κατέχουν ή κατείχαν τουλάχιστον το 10% των μετοχών».

Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΠΕΕ στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι «σε όλες τις πολιτισμένες χώρες διεθνώς, η αναζήτηση προσωπικής ευθύνης της διοίκησης μίας κεφαλαιουχικής εταιρείας προϋποθέτει την ύπαρξη δόλου και την αποκόμιση προσωπικού οφέλους ενώ πουθενά δεν τίθεται ζήτημα ευθύνης των μετόχων η οποία περιορίζεται απολύτως στο ποσό που έχουν εισφέρει».

Τονίζει επίσης ότι «η συγκεκριμένη διάταξη καθιστά απαγορευτική την πραγματοποίηση οποιασδήποτε επένδυσης στη χώρα μας, όταν η οικονομία βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση και η ανεργία παραμένει σε δυσθεώρητα ψηλά ποσοστά» και συμπληρώνει ότι «κανείς επενδυτής, τόσο από την Ελλάδα ή από το εξωτερικό, δεν αναλαμβάνει να εγγυηθεί με την δική του περιουσία αλλά και να εκτεθεί ποινικώς στην περίπτωση που η επιχειρηματική ιδέα στην οποία εμπιστεύθηκε τα χρήματά του αποτύχει για οποιονδήποτε λόγο».

Και η επιστολή καταλήγει: «Δεδομένου ότι οι επενδύσεις αποτελούν την μοναδική διέξοδο της χώρας από την παραλυτική οικονομική κρίση η απόσυρση του άρθρου 53 αλλά και του άρθρου 31 του ν.4321/2015 είναι στοιχειώδης πράξη ευθύνης».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ