26-02-2021

Την αντίθεσή τους στο Ασφαλιστικό εξέφρασαν οι διοικητικοί δικαστές

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ), με σημερινή ανακοίνωσή της, εκφράζει «την συνολική αντίθεσή της στη λογική και το βασικό πλαίσιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή».

Σύμφωνα με την ΕΔΔ, «το εν λόγω νομοσχέδιο «μετακυλύει για μία ακόμη φορά το βάρος των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων στους ασφαλισμένους, αν και δεν ευθύνονται οι ίδιοι».

Ακόμη, αναφέρει η Ένωση ότι «η διαχρονική (από τον α.ν. 1611/1950 μέχρι και σήμερα) αξιοποίηση από το κράτος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για σκοπούς άσχετους με το φυσικό τους προορισμό, η εισφοροδιαφυγή, η μεγάλη έκταση της ανασφάλιστης εργασίας, η ανεργία και η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων, είναι οι παράγοντες που υπονόμευσαν διαχρονικά το ασφαλιστικό σύστημα».

Επίσης, η ΕΔΔ επισημαίνει πως «οι περικοπές των συντάξεων και η υποβάθμιση των ασφαλιστικών παροχών δεν μπορεί να παραβιάζουν τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος».

Ειδικά, τέλος, για τους δικαστικούς λειτουργούς, επισημαίνεται πως «η μεταφορά του συνόλου των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεών μας στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) – πέραν των συνταγματικών ζητημάτων που εγείρει – σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση των συντάξεων παλαιών και νέων συνταξιούχων, ως αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεων για τους πρώτους, θα επιφέρουν αναπόφευκτα περαιτέρω δραματική συρρίκνωση των συντάξεων και των εν γένει ασφαλιστικών παροχών και των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ