03-03-2021

Νέα μέτρα ύψους 3 δις ευρώ θέλουν οι πιστωτές από την Ελλάδα

Την υπογραφή επιπλέον μέτρων ύψους 3 δις ευρώ φέρονται να ζήτησαν από την Ελλάδα οι πιστωτές και τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως αναφέρει η «Wall Street Journal».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται ήδη υπό διαπραγμάτευση μέτρα (φόροι και περικοπές δαπανών) ύψους 5 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα έρθουν να προστεθούν τα λεγόμενα μέτρα “έκτακτης ανάγκης” ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει μόνο στην περίπτωση, που δεν πετύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, όπως εξηγούσαν στην εφημερίδα αξιωματούχοι υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η ιδέα φέρεται να έχει τη στήριξη του Βερολίνου, αλλά εκπρόσωποι των πιστωτών αναγνωρίζουν ότι θα είναι πολιτικά δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να την αποδεχθεί. Εκτιμούν, ωστόσο, πως εάν συμφωνηθεί θα δώσει τέλος στην πολύμηνη διαφωνία ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, η οποία και οδηγεί σε παράλυση τις διαπραγματεύσεις.

Η Γερμανία επιμένει στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα. Ωστόσο το Ταμείο αμφισβητεί τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος ως μη ρεαλιστικούς και βιώσιμους. Ζητά δε επιτακτικά ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ