24-02-2021

«Φρένο» στις απελάσεις μεταναστών στην Τουρκία, ζητούν 3 ανθρωπιστικές οργανώσεις

Οι απελάσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία και η κράτηση αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά πρέπει να σταματήσουν, επισήμαναν σήμερα Παρασκευή σε κοινή τους ανακοίνωση τρεις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγείροντας τους κινδύνους για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επέφερε η συμφωνία που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Άγκυρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Η ΕΕ έχει επιστρέψει έως σήμερα 325 ανθρώπους, ανάμεσα τους δύο Σύρους και έχει επανεγκαταστήσει 79 Σύρους κατευθείαν από την Τουρκία, έπειτα από την έναρξη εφαρμογής της επίμαχης συμφωνίας στις αρχές Απριλίου. Η Άγκυρα αναμένει απελάσεις περισσότερων Σύρων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

“Οι πρόσφυγες ενδεχομένως επιστρέφονται στην Τουρκία χωρίς να εξετασθεί με την αρμόζουσα διαδικασία το αίτημα τους για παροχή ασύλου, είτε χωρίς να έχουν λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες για τα νομικά τους δικαιώματα”, υπογραμμίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam, η ΜΚΟ Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η ελληνική οργάνωση Solidarity Now.

“Η αυξανόμενη χρήση της κράτησης ως περιορισμός της ελευθερίας της μετακίνησης των αιτούντων άσυλο, εξαιτίας της παράτυπης εισόδου τους προκαλεί έντονη ανησυχία”, αναφέρουν οι οργανώσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ