07-05-2021

Σε χαμηλά επίπεδα συνεχίζουν οι προσφυγικές ροές στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου

Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Το τελευταίο 24ωρο, από χθες έως και σήμερα Τρίτη στις 9 το πρωί, αποβιβάσθηκαν 80 άτομα, 75 στη Λέσβο, τέσσερα στη Χίο και ένας στη Σάμο. Στο σύνολό τους, ήταν Πακιστανοί και βορειοαφρικανοί. Πακιστανοί και βορειοαφρικανοί ήταν οι επιβαίνοντες σε δυο βάρκες που πέρασαν πριν από λίγο στα ελληνικά χωρικά ύδατα και περισυλλέγησαν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Όπως αναφέρουν στελέχη του Λιμενικού Σώματος οι ροές προσφύγων και ιδιαίτερα Σύρων έχουν μηδενιστεί εδώ και μέρες. Το σύνολο των όσων έρχονται είναι μετανάστες άνδρες, που ενδιαφέρονται να μετακινηθούν στις βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Σήμερα, επίσημα η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 439 προσφύγων στη Λέσβο, 160 στη Σάμο και 18 στη Χίο. Στο σύνολο τους είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός χοτ σποτ.

Υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, στα χοτ σποτς των τριών νησιών, παραμένουν: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 3577, στη Χίο 1828 και στη Σάμο 465. Σημειώνεται ότι στα παραπάνω στοιχεία διαμενόντων στα χοτ σποτ συμπεριλαμβάνονται τα 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί, από τη Χίο, στη Λέρο, αλλά και όσοι διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και κρίθηκε ότι η παραμονή τους στα χοτ σποτ τούς δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ