06-05-2021

Μυτιλήνη: Στόχος της υπηρεσίας ασύλου η εξέταση 50 αιτημάτων ημερησίως

Η επιτελάρχης της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη επιβεβαίωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο hot spot της Μόριας Λέσβου ότι από χθες Κυριακή ξεκίνησε η εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει στο σύνολό τους σχεδόν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φτάσει μετά τις 20 Μαρτίου στη Λέσβο.

Όπως ανέφερε η κ. Τσιριγώτη, η υπηρεσία ασύλου ενισχύθηκε με 46 άτομα από τις Βρυξέλλες και από την Αθήνα και έχει ως στόχο να εξετάζει 50 αιτήματα την ημέρα. Όπως είπε στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ η κ. Τσιριγώτη, «οι Σύροι θα επιστρέφουν με αεροπλάνο από τη Μυτιλήνη στα Άδανα της Τουρκίας όπου λειτουργεί κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Όπως προβλέπει η συμφωνία, όσοι Σύροι πρόσφυγες επιστρέφουν στην Τουρκία τόσοι θα προωθούνται σε χώρες της Ευρώπης».

Στη Λέσβο βρίσκονται σήμερα περί τους 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες που στο σύνολό τους έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου. Από αυτούς περίπου 700 άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ ενώ μόλις 15 άτομα, έχουν εκφράσει βούληση να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Όπως έγινε γνωστό, η διαδικασία της επαναπροώθησης μεταναστών στην Τουρκία θα συνεχιστεί μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Πάπα στη Μυτιλήνη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ